onsdag 15 april 2015

Vårig tårta!!

Gjorde för någon vecka sedan en härlig vår tårta med chokladbottnar, fräsch Apelsincurd, apelsinmarmelad, vit choklad mousse som jag sedan  klädde in i Apelsingrädde.

Chokladbotten:
75g Smör
270g Mjöl
60g Kakao
7g Bakpulver
7g Bikarbonat
280g Socker
2 ägg
250g Mjölk
150g Varmt vatten

Smält smöret och låt det svalna.
Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet. Fördela smeten i form/formarna.
Grädda bottnarna i ca 30-35 minuter.
Låt svalna och mogna till nästa dag dela den sedan i 3 eller 4 delar jag delade min i 4 men använde bara 3 till tårtan.

Blodapelsincurd;
200g Pressadblodapelsin
200g Socker
200g Ägg
140g Smör
1 Gelantinblad (stort)

Rostad vit choklad:
hacka ner 100g vit choklad och lägg på en plåt in i ugnen tills det blir gyllenbrunt

Vit chokladMousse:
50/50 sockerlag du behöver 65g färdig sockerlag
65g Äggula
200g Vit choklad
250g Lätt vispad grädde
2.1/2 Gelantinblad (stora)

Blöt lägg gelatin bladen och låt stå i minst 10 min. Vispa upp grädden lätt. Smält den vita chokladen Börja vispa äggulan, värm upp sockerlagen ha i de blöt lagda gelantinbladen och slå detta i en tunn stråle över äggulan samtidigt som det vispar. När det blivit riktigt luftigt skal den smälta chokladen i blanda ordentligt tag sedan och vänd i grädden försiktigt.

Apelsingrädde:
Vispa grädde till fin konsistens för spackling av tårta.
Blanda i cest från 1 apelsin 
Har du kurd kvar blanda även i den det gjorde jag.

Ihopsättning av tårtan
Klä in samma form som du bakade chokladkaka i och klä in i plast eller bakblåtspapper.
Lägg i en av delarna till chokladbotten, spritsa ett rejält lager med blodapelsincurd tag vit chokladmousse ca 1-1.5 cm, strössla över lite av den brynta chokladen  tag en ny botten, gör ett tunt lager av egen gjord apelsin eller blodapelsinmarmelad (detta kan uteslutas men tycker det kan vara gott när man får lite variation) sedan  vit choklad mousse ett tjockare lager strössla det sista av den brynta chokladen och på med den sista botten. In i frys till nästa dag minst. När det är dags för dagen då kakan skal tas fram tag ut det minst 6 timmar före servering är en rejäl tårta och för bästa resultat låt den tina i kylen. Jag tog ut min tårta och klädde in den i Apelsingrädde direkt från frys funkade jätte bra och stod sig fint i kylen hela dagen. 


Sedan är det bara att garnera efter tycke och smak.


Inga kommentarer: