torsdag 9 april 2015

Citron&lakrits cheesecake

Längesen sist, inspiration till att skriva har inte riktigt infunnit sig, men idag kände jag att det åter var dags att väcka liv i det igen, kanske är det det finna vädret som gör att jag känner lite inspiration igen..

Hade ett lite ryck förra veckan då det blev lite av varje gjort bl.a en citron och lakrits cheesecake, riktigt smidig och lätt att fixa ihop, inga konstigheter. Den kom till av den enkla anledningen att jag hade gjort chokladcrumbel av en chokladkaka som inte gått åt. Jag gillar när man kan återanvända saker eller göra om för annat.

Chokladcrumbel:
smula ner chokladkaka/sockerkaka på en plåt och rosta  på 150 grader i ugnen tills det känns torrt
När det kallnat ordentligt smula ner det fint och lägg som botten till cheesecaken. Vill du ha en lite mer fast botten blanda det med lite smör och tryck fast till en kompakt botten. Jag valde att ha en smuligbotten.

Lakritsganache:

150g 55-60% choklad
1 dl Grädde
Lakritssirup
10g Honung
20g Smör

Koka upp grädde, honung och lakritssirupen (kan även använda lakritspulver eller lakritsgodis) så det över chokladen och blanda tills det blir slätt och blankt  ha i rumsterade smöret och blanda igen, täck med plastfolie och låt stå och svalna.

Citroncheesecake:
300 gram creamcheese
2 dl Grädde
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
saft och skal från 2 st citroner
3 gelatinblad (hemma gelantinbland= 11/2)

Börja med att lägga gelatinbladen i blöt. Separera sedan äggula och äggvita. Vispa grädden luftig, vispa äggvitan till hårt skum och vispa samman creamcheese, äggula, socker och zesten från de två citronerna till en jämnsmet. Saften från de 2 citronerna värms upp och ha i gelatinet. Gelantin blandningen blandar man sedan i creamcheese blandningen därefter vändes äggvitevispet försiktigt ner och sist har man i grädden.

Montering: 
Jag tog en form med löstagbar kant lade i mitt chokladcrumbel, ringlade sedan lite lakritsganache över slog på ca hälften av citronsmeten ringlade över mer ganache och sedan på med resterande citronsmet och ringlade ytterligare med lakritsganache, därefter in på frys. Dagen efter lossade jag cheesecaken och tog det sista av ganachen och dekorerade med.

Som botten till cheesecaken kan man självklart ha traditionell digestivebotten eller om man har något annat hemma som man vill bli av med ex. havreflan/kaka, sockerkaka av något slag som börjar bli tor och tråkig osv.


   


Inga kommentarer: