onsdag 21 januari 2015

Surdegskärlek

Lite surdegskärlek, måste ju visa att jag inte lagt av för så är det absolut inte har prövat en rad olika det senaste men inte lyckats får ner dem på bloggen, men vill man ha koll på vad jag har för mig emellan inläggen kan man alltid kika in på instagram @brodkonst så hittar man mig :) där hamnar både det enna och det andra.


Igår satte jag en deg hade inte allt för mkt energi efter en dag på jobbet och ett riktigt powerpass på gymet men har man en glad surdeg ja då kan man inte låta den gå till spillo. Rörde ihop en deg och lät sedan tiden göra det mesta av jobbet sammanlagt kanske jag ägnade 5-10 minuter så allts finns det inget att skylla på för att baka ett bra bröd :) 

Blev ett lite jag tager vad jag haver recept då jag just nu håller på och försöker rensa ut alla halv tomma påsar för att kunna köpa lite nytt och spännande :)

150g Rågkross
150g Kokande vatten

100g gojibär som jag blött lade i vatten

ca 500g Vatten
500g vetemjöl
200g emmer
250g rågsurdeg
30g grovt oraffinerat havssalt

Jag började med att blanda ihop alla ingredienser, rågskållningen och de blötlagda gojibären i separata skålar de blandas i senare. Låt det sedan stå i ca 1,5 timme (autolys) jobba därefter ihop degen någon minut förhand (min deg hade utvecklat riktigt fint gluten) ha sedan i den avsvalnade skållningen och gojibären arbeta försiktigt in i degen. Låt sedan vila ytterligare någon timme.
Här kan man nu välja att vika degen och låta den stå i rumstemp ytterligare och vika någon mer gång, dock började det bli lite sent så bestämde mig för att forma och lägga i jäskorgar. De fick sedan stå i rumstemp i ca 5 timmar (vaknade av en slump kl 03.00 och tittade då till mina små degar, de var då perfekt jästa så ställde in dem i kyl) Bakade sedan av dem runt 08.00 på morgonen då jag var ledig annars hade de klarat sig lika bra till kvällen :)
Starta ugnen ca 45 min innan så stenarna hinner bli riktigt varma fullfart på ugnen. Vänd ut ur korgarna mjöla snitta och swich in i ungen ånga baka ca 10 min innan ugnen sänks till 220 grader och baka till fin färg ca 25 min till.. Låt svalna ät och njut.


Blev ett riktigt saftigt och härligt inkrom med god sötma från gojibären och fint motstånd av rågkrosset.   

Inga kommentarer: