fredag 12 december 2014

Vörtbröd 2014

Dags för en uppdatering här tycker jag... blivit lite långt mellan gångerna nu, men motivationen till att skriva har trutit, men bakat och fixat har jag ändå gjort en hel del under hösten och nu har även julbaket kommit igång lite smått, mycket jag vill testa men det absolut viktigaste till jul är för mig vörtbrödet, har under några år testat mig fram för att hitta en riktigt bra recept, än är jag inte i mål kanske blir jag det aldrig, det finns alltid detaljer som går att förbättra, men detta är ändå ett av de bättre jag gjort.


Vört 2014

ca 500g Vatten (som alltid beror vatten mängden på flera olika   komponenter. men mitt råd är att du blandar en deg som har den  konsistensen du själv föredrar.) 
700g Vetemjöl
200g Grovt rågmjöl
300g Rågsurdeg
250g Nedreducerad porter och svag dricka (hade 0.5l av varje = 1l som jag kokade ner till ca 4dl)
50g Honung
40g Melass (finns att köpa på de flesta butiker men annars kan du använda brunt farin socker)
7g Pommerans
7g Ingefära
5g Kardemumma
2g Keyddnejlika
30g Salt

200g Russin (blötlägg minst 2 timmar innan de ska blandas i degen)Blanda ihop alla ingredienser utom russinen låt sedan stå i 1-1.5 timme (autolys gluten byggs upp) arbeta sedan degen förhand eller i maskin tills degen känns smidig tar bara några minuter, tillsist blanda i russinen, därefter lägg degen i en bunke med tätslutande lock och låt stå ute 3-4 timmar (beror på temperaturen i rummet så håll koll) vik degen ett par gånger där emellan för att bygga upp spänst i degen. Sedan är det dags att forma brödet, jag gjorde 2 bröd ett runt och en avlång, lägg i korg och in på kyl till nästa dag.

Dag 2

Dags för avbak! starta ugnen på fullfräs en timme före avbak för att stenarna ska bli riktigt varma och ge ordentlig skjuts till bröden :) När ugnen är redo tag ut brödet från kylen vänd ut på lätt mjölat bakplåtspapper(så kan du lätt få in brödet i ugnen utan att riskera att brödet hamnar dumt) mjöla ovansida snitta och skjuts in i ugnen ånga, därefter bakar jag brödet på fullfart i ca 10 min och sänker sedan till 200 grader i ca 40 min till men är du osäker på om bröds är klart tempa ska hane innertemp på 97 grader.

Brödet mår bäst av att få svalna ordentligt frågar du mig så smakar det bäst om det får ligga och mogna till nästa dag då hinner alla smaker sätta sig ordentligt, men jag vet det är svårt :)

För dig som vill testa den variant jag gjorde förra året
så hittar du receptet här Vört 2013 kan också rekomenderas 
Inga kommentarer: