måndag 15 december 2014

Italiensk Julkaka -Panettone


Har flera gånger funderat på att göra egen panettone, ja egentligen ända sedan jag första gången smakade en och tyckte den var himmelsk god, men har sedan tänkt att det nog är svårt och krångligt..men nu x-antal år senare vågade jag mig äntligen på att testa och vist det är inte gjort på en hand vändning men det var det värt, blev absolut godkänd för att vara min första PANETTONE :)

Här nedan följer receptet dock utgick jag från ett recept men under tiden jag höll på märkte jag att det inte riktigt stämde så ja det är ett ca recept jag gick väldigt mkt på känsla :)

Dag 1(kväll)

600g Mjöl
600g Mjölk
15g Vaniljpulver
15g Jäst

Blanda ihop dessa ingredienser och låt stå till nästa dag.

Dag 2 

Ingredienser: följ nedan följande instruktioner 

500g mjöl
400g socker
  15g Salt
150g Rumstempat smör
    2 st Ägg
    4 st Äggvitor
100g Russin
  50g torkade Fikon
  50g torkade Aprikoser


Tillsätt ytterligare 100g mjöl ev lite vatten låt stå och jäsa ytterligare 2 timmar

Därefter tillsätt ytterligare 100g mjöl och ev mer vatten låt jäsa ytterligare 3 timmar

Nu dags att lägga russin och annan frukt i blött jag använde 100g Russin, 50g fikon och 50g Aprikoser och marinerade dessa i Whiskey för lite mer smak till kakan (men här kan man ta vanligt vatten, congac, pressad apelsinsaft m.m även den torkade frukten kan man variera efter tycke och smak.

Tag ut smör så det är rumsterat 150g

Smält 400g socker, 15g salt med lite vatten ca 30 min innan sista jäsningen är klar så det hinner svalna lite. Tillsätt 2 Ägg och 4 äggvitor i socker saltblandningen 

Tillsätt nu smöret knåda in i degen och därefter socker äggblandningen lite i taget.. det är nu här jag börjar få lite problem tycker degen/smeten blir alldeles för lös, så jag tillsätter även mer mjöl ca 300g, den ska fortfarande vara lös men inte simmig så om du testar prova dig fram. Tillsätt russinen och häll i smorda formar, jag har inga panettone formar så tog en vanlig sockerkaks form och en form med avtagbara former funkade helt ok. Låt nu detta stå och jäsa i ytterligare ca 3 timmar.
Baka sedan av i ugnen på 180 grader i 45-60 min jag kunde nog gräddat min något kortare tyckte den blev lite torr, eller så berodde det på det extra mjölet jag tog i, men god blev den i vilket fall :)

Inga kommentarer: