fredag 17 oktober 2014

pumpatider!!

Så här en bra bit in på hösten börjar butikerna fyllas av stora och små oranga klot alltså pumpor. Har funderat ett tag och tänkt jag ska baka ett bröd med pumpa, det var  alltså tanken men då jag inte hade pumpa hemma och inte kände för att springa till affären funderade jag snabbt om och istället för pumpapuré som jag tänkt gjorde jag morotspuré. För att sätta lite mer piff på brödet och då vi på jobbet gjort ett bröd med ingefära i som blev riktigt gott ville jag ha även det i brödet.

Jag började med att koka morötter mjuka och mixade dem sedan tillsammans med färskriven ingefära lät detta stå och svalna. När det svalnat ordentligt blandade jag ihop själva degen.

Morots/ingefärsbröd

200g Morotspuré (kokta morötter som jag mixat)
8-10g Färsk riven ingefära

500g Vetemjöl
150g Fullkornsemmer  (här kan du läsa lite mer om emmervete)
200g Rågsurdeg
30g Salt
300-400g vatten (testa dig fram till bra konsistens beror på vad du gillar att arbeta med och hur mycket mjölet drar åt sig) min deg var kladdig men inte smetig.)


Blanda ihop alla ovan nämnda ingredienser låt sedan stå ca 1-1.5 timme (autolys) glutennätet byggs upp. Därefter arbeta ihop degen tills den känns smidig och spänstig, 3-4 minuter brukar räcka. Låt sedan degen stå ute i rumstemp. 2-3 timmar tills jäsningen kommit igång. Här kan du sedan välja att slå upp degen eller stoppa in hella degen i kylen. Jag ställde denna gång in hela degen i kylen.

Dag 2
Ta ut degen från kylen låt stå 30-60 min så den blir lite rumstempad och går lättare att forma, jag gjorde av min deg 2 bröd ett längre och ett runt. Jag lät de sedan stå ute en liten stund 1-2 timmar och ställde sedan in i kyl igen till nästa dag (tänk på att alla tider är ungefärliga det beror på mkt runt om)

Dag3
Starta ugnen minst en timma innan du tänkt baka så att stenarna hinner bli ordentligt varma. Vänd ut ur korgarna mjöla snitta och schwich in i ugnen ånga grädda på fullspeed i ca 10 min sänk sedan till 225 grader och grädda ytterligare 20-30 min är man osäker tempa gärna brödet ska komma upp i 97-98 grader.

Inga kommentarer: