måndag 13 oktober 2014

härlig höst!!

I helgen som varit har jag samlat energi och bara njutit av ledig helg och härlig höst hemma i Tidaholm. Träffat lilla Agnes min Kusins snart 2 v gamla bebis, haft en härlig pratstund på en parkbänk i höst solen med min fina vän Sara...vart ute i skogen och plocka svamp med mamma.
Jag har också fyllt upp frysen åt mamma med lite av varje tänk om man hade frysbox :) (fast kanske är tur att jag inte har det..när jag tänker efter)

Jag började med att göra biskvibottnar, ska nämligen göra biskvier till min systers 20-årskalas :) Det blev en del mandelmassa över så bestämde mig för att göra en mazarinmassa med kardemumma i som jag spritsade i aluminiumformar (gjorde ingen mördeg då vi har en del gluten allergiker i släkten så är smidigt att ha lite kakor utan. När ugnen ändå var igång frågade mamma om jag inte kunde göra chokladrutor med kokostosca och klart ja kunde så även det blev det under den regniga söndag fm.
Under helgen gjorde jag även hemmagjord choklad glass, fy bubblan vad gott det blir :) receptet på glassen hittar ni här .

Biskvibottnar

450g Mandelmassa
225g Socker

Blanda ihop och tillsätt sedan äggvita lite i taget tills du får en spritsbar massa, spritsa ut på plåt i önskad storlek och baka av på 190 grader tills de fått en gyllene färg.

Mazarinmassa med Kardemumma

350g Mandelmassa
70g Socker
180g rumstempererat smör
3 Ägg
Mald Kardemumma efter tycke och smak Chokladkaka med Kokostoscatäcke

4 ägg
5dl socker

180g Vetemjöl
45g Kakao
15g Vaniljsocker
180g Smör
1 nypa salt

Vispa ihop ägg och socker lite snabbt bland därefter ner övriga ingredienser. Häll smeten i en långpanna och grädda på 200 grader i 10-15 min

Under tiden koka ihop toscasmeten.

150g Grädde
200g Socker
200g Ljus sirap
75g Smör

Koka ihop och sjud i 5-8 min ha därefter i ca 200g Kokos

Tag ut kakan och låt den sätta sig något innan du har på toscan. Bred ut toscasmeten och åter in i ugnen tills du får en gyllene färg.

Inga kommentarer: