torsdag 11 september 2014

Surdegsmånad!!

Japp September är tillägnad surdegen läs mer HÄR.
Självklart kan jag då inte låta bli att fixa och trixa lite dels startade jag en Vildjäst på äpplen i måndags har länge funderat på det men har inte riktigt kommit mig för, men nu gjorde jag slag i saken och idag torsdag när jag sniffade i burken kan jag säga att jag inom kort har min första helt egna vildjäst så KUL!! Så i nästa vecka blir det provbak på denna :)

En annan sak jag också tänkt testa en tid är att göra en skållning med kaffe och japp sagt och gjort i tisdags fixade jag ihop en liten blandning :)

Kaffebröd 

1 dl Rågkross
1 dl Hel Råg
1 dl Linfrö
3 dl nybryggt kaffe av god kvalitet 

Detta ska stå och gotta sig minst 6 timmar men gärna längre så smart är att göra det på kvällen och låta stå till nästa dag. 

450g Vete
300g Grov råg
150g Mannagryn  
550g Vatten
100g Avsvalnat kaffe
350g Surdeg
30g Salt

Blanda ihop alla ovan ingredienser utom skållningen, låt stå 1-1.1/2 timme (autolys) därefter arbeta ihop degen och därefter arbeta försiktigt in skållningen, låt vila ca 30 min vik gör något vik då och då tills du känner att jäsningen kommit igång kan ta allt från 2-4 timmar beror på hur varmt det är i rummet. Då jäsningen kommit igång ställ in hela degen i kylen till nästa dag.

Dag 2 (eller 3 berende på när du gjort skållningen)
Tag ut degen och forma till valfria bröd, jag valde att göra både ett runt och att långt bröd men frallor eller baguetter kan man självklart också göra även om jag själv föredrar större bröd då jag tycker smaken och konsistens blir en aning bättre då. Här kan man nu sedan välja att jäsa bröden ute några timmar och baka av samma dag eller ställa i kyl till nästa dag, Som i mitt fall då jag gjorde två skulle jag kunnat baka ett ena dagen och spara ett i kyl till nästa på så vis förakt bröd två dagar på raken. 
Avbakning: sätt igång ugnen på 275 grader någon timme innan så stenarna blir ordentligt varma. Tag degen vänd ur från korgen mjöla snitta och schwich in i ugnen ånga. Efter 10 min sänk ugnen till 200 grader och baka ytterligare 30 min.  

Det här blev ett bröd med riktigt fin smak, kaffet höjde verkligen smaken kan starkt rekommendera detta, ljuvligt
Inga kommentarer: