tisdag 23 september 2014

Kumminbröd

För ett bra tagsen kom K hem från jobbet och sa att han hade en kollega som tyckte det var svårt att hitta bröd med Kummin i  här i Sverige och då tänkte jag att jag skulle göra en variant, men sedan har det kommit en massa emellan exempelvis äpplesäsongen men så igår på min Lediga dag satte jag en deg och vilken deg det blev måste säga att det blev ett riktigt lyckat bröd både till smak, konsistens, enda lilla felet skulle vara utseendet då min snittkniv är slöare än slöast och inte alls gör några snygga snitt, måste verkligen fixa det, men nu till receptet som jag tyvärr inte skrev ner direkt och nu får plocka ur minnet..

Kumminbröd 
Skållning
150g Rågkross
50g Linfrön
10-15g Hel kummin
250g Kokande vatten

Detta kan man gärna göra dagen innan om man är lite förutseende för det måste dels svälla men också bli helt avsvalnat.

450g Vetemjöl
200g Grovt rågmjöl
200g Rågsurdeg
  30g Oraffinerat Havssalt
ca 550g Vatten  (som vanligt får du känna dig fram till den deg konsistens du trivs med och känner att du behärskar men se till att den inte blir för styv då blir det inget kul bröd = torrt och tråkigt)

Blanda ihop alla ovan ingredienser (skållningen får vänta) låt det sedan stå 1-1.5timme (autolys) därefter arbeta ihop degen tills den känns smidig och släpper någorlunda från bänken. därefter är det dags att blanda i skållningen jag brukar vika in den och sedan arbeta försiktigt tills jag känner att deg och skållning blivit ett. Låt sedan degen ligga i en tätslutande bunke 3-4 timmar vik ett par gånger emellan. Här kan man sedan välja att stoppa in hela degen kylen till nästa dag eller slå upp den. Jag valde att slå upp den och sedan fick de stå ute i rumstemp tills de var färdig jästa ca 5-6 timmar tog det då det var ganska kyligt. Sätt på ungen mins 1 timme innan du tänkt baka så stenarna hinner bli ordentligt varma. 275 grader har jag (är max på min ugn) som ingångstemp. Vält ur brödet ur korgen mjöla snitta och in i ugnen ånga efter ca 10 min sänkte jag ugnen till 225 och bakade ytterligare 25-30 min tills brödet fått fin färg och låter lite ihåligt om man knackar på undersidan om man är osäker kan man alltid tempa brödet och då ska inner temperaturen vara 97-98 grader.

Som sagt blev ett riktigt super bröd, jag är inte jätte frälst i kummin men var helt lagom för min del så om man är en person som verkligen gillar kummin skulle jag öka mängden till 20g   :)
Inga kommentarer: