fredag 5 september 2014

bröd m.m

Inte så tätt mellan gångerna kanske men händer ändå en del bakom kulisserna :) så sent som igår hade jag en riktigt köksfixar förmiddag då det började med avbak av lite frallor och bröd, sen då ugnen ändå var varm rostade jag lite müslie och tillsist blev det ett gäng med sega kardemumma snittar.

Frallor och bröd var gjorda på samma deg ganska standard men slängde i lite sesam för en lite mer smak gott med den där lite nöttiga smaken man får av sesamfrön (då jag gillar nötter i bröd men inte bakar med det hemma pga att K är lite allergisk.)

550g Vetemjöl
250g Rågmjöl
250g Rågsurdeg
30g Oraffinerat Havssalt
100-150g Sesamfrön oskalade tycker de är godast (om man är lite mer planerad rekommenderar jag att man rostar dem innan då blir det ännu godare.
600g Vatten ca beror på vad du önskar för konsistens

Blanda ihop alla ovan nämnda ingredienser och låt sedan stå i ca 1-1.30 timme (autolys=gluten utveckling) Arbeta sedan ihop tills degen känns smidig brukar bara behövas ett par slag. Jag lät sedan jäsningen komma igång ute i rumstemp kanske 2-3 timmar och ställde därefter in hela bunken i kylen och lät den stå till nästa dag.

Dag2
Tog ut degen ur kylen och formade halva degen till ett större bröd och gjorde några frallor på andra halvan. Därefter fick de åka in i kylen igen och stå till nästa dag.

Dag3
När jag vaknade gick jag direkt upp och vred på ugnen började därefter fixa iordning  frukost och lite annat efter knappa 30 min kunde jag inte vänta längre (vet att det är lite kort tid för att få stenarna varma) Började baka av frallorna då jag började bli riktigt hungrig och vad är inte godare än ett varmt bröd :) Gjorde som jag gör med större bröd mjölade snittade och schvich in i ugnen ånga och bakade dem ca 10 -12 min på 250 grader.
Det större brödet stoppade jag in på högsta värme i 10 min sedan sänkte jag till 200 grader i ca 30 min till.

Blev ett riktigt höjdar bröd både i smak och konsistens :)


Sega kardemummasnittar

200g Smör (tag gärna ut ca 30 min innan du ska använda det)
200g Rårörsocker (eller vanlig strö socker eller 1/2 av varje ex vanligt och farin välj själv)
  60g Honung eller ljus sirap
350g Vetemjöl
10g Vaniljsocker
ca 10g Grov malen kardemumma (gröna att du mortlar den då du ska använda den ger då mer smak)
10g Bikarbonat

Börja med att blanda ihop smör, socker och honung bland tills du inte ser några smör klumpar där efter i med resterande ingredienser arbeta snabbt ihop. Degen ska bara gå ihop arbeta inte mer än nödvändigt med den. Dela sedan upp degen i 4-5 bitar och rulla ut i plåtens längd platta till lite försiktigt. Jag bakade 2 och 2 på plåt men de flyter inte ut särskilt mkt så 3 funkar också kanske 4 men då kan det bli lite svårt att dela den. 
Baka i 175 grader i 10-12 min låt stå någon minut innan du kuttar lagom stora snittar. 

Inga kommentarer: