onsdag 10 september 2014

Äpplen 2014

Så var vi åter där mitt i den svenska äpple säsongen, så underbart, som jag längtat. Åter säger jag ett stort tack till alla er som ställer ut äpplen och annan frukt som ni inte hinner ta hand om, det är lycka för den som bor i lägenhet och inte har egen trädgård med underbara frukter.
Har hitentills gjort 3 olika kok på äpplen och mer kommer det bli..

Rosa Äpplemos
Det första jag gjorde var ett traditionellt äpplemos, som är det enklaste man kan göra bara att skölja av äpplena ordentligt dela och tag bort kärnhuset lägg i en kastrull pressa lite citronsaft över dem så de inte mörknar jag tog ca 10-12 ganska små äpplen med lite rött i skalet. I och med att jag inte skalade dem blev moset sedan härligt rosa. Häll i ca 1/2 till 1 dl vatten och koka tills äpplena blir mjuka. sedan använde jag en passeravagga och då pressar man igenom allt utom skalet och man får en mjukt och bit fritt mos. Vänd sedan i lite socker. Jag tog 1/2 dl rårörsocker.
Har man ingen passervagga kan du skala äpplena koka dem mjuka och sedan mixa så får du också en fint mos och kan då välja ifall man kanske vill ha kvar lite bitar.

Äpplecurd
Det andra jag gjorde var äpplecurd blir otroligt gott. Här skalade jag äpplena kokade dem med ca 1dl vatten och vanilj (ska prova med kardemumma nästa gång). När äpplena mjuknat mixade jag alltihop till mos och tillsatte honung som sötning (men socker kan man också välja beror helt och hållet på tycke och smak.) därefter slog jag upp två ägg som rördes ner i äpplekoket och fortsatte röra tills det började tjockna. När det tjocknat tag från plattan och rör i kokosolja eller smör för recept se blåbärscurd.

Äpple,lingon, vanilj sylt
Det tredje koket jag gjorde var på Äpple, lingon, vanilj och lite pressad citron. Koka ihop allt, koka tills äpplena känns mjuka. Mixa sedan till önskad konsistens jag behöll ganska mkt bitar i denna omgång.

ca 8-10 äpplen storlek mindre
2 dl Lingon
1-2 tsk vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång
1 dl socker
knappt 1 dl vatten
saft från 1 halv pressad citron

Kan inte annat säga än att jag lärt mig älska Hösten mer och mer för varje år, man kan inte annat när naturen ger en så mkt fint...





Inga kommentarer: