tisdag 5 augusti 2014

Filmjölksbröd

I väntan på att surdegsdegen gottade till sig tog jag och blandade ihop ett snabbt och smidigt filmjölksbröd. Filmjölksbröd blir väldigt saftigt och går att variera i all evighet och det är näst intill omöjligt att misslyckas, jag lovar det är bara att blanda och hälla i en väl smord form in i ugnen på lågtemp i 1.1/2 timme sedan klart.

Här följer den variant som jag gjorde. Grundreceptet kommer från boken SMÖR-kärna,bryna,baka av Johan Hedberg, matgeek. Då jag saknade ett par ingredienser bytte jag ut dem mot annat och eftersom mjöl beter sig lite olika fick jag öka vätske mängden i min deg men har sedan gjort om det så receptet funkar på 1L lättast så.1L Filmjölk
600g Vetemjöl
150g Grovt Rågmjöl
150g Grahamsmjöl
200g Rågkross
100g Fullkorns havregryn
60g  Linfrön
150g Honung
50g  Melass
12g Salt
5 tsk Bikarbonat
150g RussinHonung och melass kan man byta ut mot samma mängd sirap. Hade ingen sirap hemma. Man kan även byta ut till halva mängden mot tex. lingonsylt eller äpplemos. Du kan även ha i mer och andra torkade frukter tex. Osvavlade aprikoser, fikon m.m. Olika sorters nötter är också riktigt gott att slänga ner. Det enda du måste tänka på om du har i mer torkade frukter och/eller nötter är att du kan behöva ha i lite mer fil. Det ska vara en ganska kladdig grötig konsistens på smeten, för det är mer en smet än en deg.

Du rör ihop alla ovannämnda ingredienser ordentligt så det är väl blandat sedan fyller du smeten i väl smorda formar blir 2 st 1.1/2 L formar eller 3 st 1L formar.
In i ugnen på 175 grader i minst 1.1/2 timme (beror på vilken storlek och tjocklek du har på formarna) om man är osäker kan man alltid ta en ungstermometer brödet ska vara 96 grader då det är klart.

Inga kommentarer: