tisdag 12 augusti 2014

Bakar lite bröd

Som jag skrev i föregående inlägg hade jag en surdeg på jäsning, jag följer sällan recept utan går på känsla och inprovisation, men ibland försöker jag iaf följa ett recept någorlunda och så är fallet med detta bröd. Satt och bläddrade i Brunkans Brödbok och föll för ett bröd som hon kallade grunkans långa. Hade inte honung hemma så den uteslöt jag annars följde jag receptet.

 BRUNKANS LÅNGA

600g Vatten
1125g Vetemjöl
375g Surdeg (hade bara 250g men funkade det med)
20g Jäst (denna uteslöt jag då jag inte gillar att blanda jäst och surdeg)
150g mörkt Muscovadosocker
35g Honung
30g Havssalt

Körningen gjorde jag på mitt eget vis och inte exakt som stod i boken alla har vi våra egna sätt och enligt mig finns inga rätt eller fel så länge du får ett slut resultat som du är nöjd med :)

Jag blandade ihop all ovan nämda ingredienser och lät det stå i ca 1.1/2 timme (autolys) så att det blev riktigt bra gluten bildning sendan arbetade jag degen lite snabbt och la tillbaka den i lådan och lät jäsningen komma igång vek ihop den 2 ggr under de 3 timmarna den stod innan jag formade degen och la den i 2 korgar, därefter fick den stå ute ytterligare några timmar innan den fick stå i kyl över natten.

Dag 2
Dags för avbak startade ugnen ca 1 timme innan på fulltemp, för att stenarna ska bli ordentligt varma. Tag ut den första degen ur kylen vänd ur på mjölad ugnsspade mjöla snitta och skjuts in i ugnen, ånga, efter ca 10 min sänk till 200 grader och baka i ca 35-40 min
Upprepa processen med nästa bröd.
Låt sedan brödet svalna ordentligt, dels behåller då brödet sin saftighet bättre och smakerna får sätta sig ordentligt.

3 kommentarer:

Andreas sa...

Jättefint!!!

Nathalie sa...

Ja dessa blev inte dumma!! :)

breadnerd sa...

Fint bröd!!! Dags att få fart på bakinspirationen efter sommaren.