lördag 21 juni 2014

Midsommardagen!!

Efter en äventyrlig midsommarvandring med både blåbärslycka, kantareller, picknickande vid näckroskärr och avslutande trerätters hemma vaknade jag utvilad och med kli i fingrarna, så efter liten ordning plockande och upptäckten att jag hade både blåbär, röda och svarta vinbär i frysen blev det lite exprementerande vid spisen.
Av blåbären gjorde jag en slags blåbärscurd och av röda och svarta vinbär fick det bli marmelad.


Blåbärscurd 
ca 4-5 dl  Blåbär
1/2           Saften från citron
2 msk      Honung
2 tsk        Vaniljpulver
2             Ägg
2msk       Kokosolja

Börja med att koka blåbären och saften från 1/2 pressad citron ett par minuter så de blir mjuka ha därefter i honung och vaniljpulver koka någon minut till, mixa därefter lite lätt gör inget om det är lite bitar kvar.
Knäck äggen och vispa upp dem lätt innan du under vispning har i dem i blåbärsblandningen, vispa hela tiden tills det tjocknar tag då av från plattan ha i kokosolja och slå upp på väl rengjorda burkar.
En liten variant på curd, självklart kan man byta ut honung mot socker och kokosolja mot smör för en mer traditionell curd.
Röda/svartavinbärs marmelad
ca 4 dl  Bär
1/2        Saften från citron
1 dl       Socker
2 tsk      Vaniljpulver

Börja med att koka ihop bär och citron 6-8 min ha därefter i socker och vaniljpulver koka ytterligare 6-8 min tills koket börjar tjockna något. Tag då  av från plattan och häll upp i väl rengjorda glasburkar.

Inga kommentarer: