måndag 16 juni 2014

Inte mitt i prick

Litet surdegs bak med en surris som inte riktigt var helt i form och ja resultatet blev därefter.
Inte mitt i prick om vi ser till utseende men smaken var det inget fel på och riktigt krämigt inkrom så gottigt.
Efter ett antal bak med min trogne vapen dragare, ja surrisen har blivit ett par år vid det här laget så kan jag säga att jag är glad och lycklig över att ha denne, för även om jag inte alltid är världens bästa på att sköta om surrisen så sviker han inte. Som nu i söndags då jag blandade ihop en deg ett antal timmar senare än vad som var bäst, ändå gjorde han ett bra jobb som sagt inget topp resultat men väl nog för den form han var i då han äntligen hamnade i degen. Då undrar ni kanske varför jag inte fixade det tidigare?? Jo jag kan säga att jag vist var vaken halv 3 men då kallade plikten och jag for till jobbet för att ta hand om mina degar där. Förse alla runt om Sannegården och Eriksberg med gott frukostbröd, bullar och annat smarrigt..:) Så när jag väl kom hem och landat lite så satte jag igång men ja då var det ju några timmar som passerat.
Bröd blev det i alla fall nu på Måndag morgon och gott blev det som sagt och just i detta nu har jag precis rört ihop en ny deg med en mycket gladare surris så får vi se vad det kan bli :)

Bröd med Hel dinkel

150g Hel dinkel
ca 1-1.5 dl Kokande vatten (låt stå ca 6 timmar eller över natt)

500g  Ölandsvete
200g  Grahamsmjöl
300g  Surdeg
25g    Oraffinerat Havssalt
          Vatten (blandade bara i till bra konsistens)

Blanda ihop alla ingredienser utom skållningen och låt stå 1-1.5 timme (Autolys)
Jobba därefter ihop till en smidig deg 2-4 min för hand (då det redan hade bildats fint gluten nät)
Blanda därefter i skållningen och jobba in den försiktigt.
Låt ligga i en tätslutande bunke 3-4 timmar forma sedan degen till valfri form jag gjorde som jag brukar två mindre bröd. Lägg i korg och i tätslutande bunke låt stå ute 5-6 timmar kan behövas mindre eller längre beroende på rumstemp.

Dag 2
Starta ugnen i god tid så att stenarna blir ordentligt heta. Då ugnen är redo tag ut degen fänd ur korgen mjöla snitta och skjuts in i ugnen ånga. Jag kör in på full ugnstemp som är 275 grader på min ugn efter 10 min sänker jag till 200 grader, och har brödet inne ytterligare ca 20 min
2 kommentarer:

breadnerd sa...

Så fint bröd på en motvillig suris :) Själv producerade jag ett överjäst men gott bröd i helgen.

Nathalie sa...

Tack Teresia!! Jo då blev inte helt fy skam :) Å så har ja nytt på jäsning, nöjd att ja fått tillbaka lite experiment lust..:)