onsdag 18 juni 2014

Choklad, rosmarin, bröd

Ja släng dig iväggen jag har bakat 2 olika bröd på samma vecka eller ja det enna påbörjades i söndags men klart måndag, vad hände där??
Efter veckor, ja månader utan större inspiration eller motivation, började det så sakteliga klia ordentligt i fingrarna och jag kände hur baklusten sakta sakta kom smygande, att jag sedan får doser av inspirerande bilder från flera håll på nybakat bröd, att jag var på liten workshop i Stockholm och att en efterlängtad bok damp ner gjorde att jag inte längre kunde hålla fingrarna i styr och resultatet blev 2 omgångar bröd och faktiskt en början till dessert som jag ska färdigställa på midsommar :)

Bröd nr 2 denna vecka blev till då jag hade en choklad i skåpet som jag fått i  present från min fina vän Magdalena som har bloggen nybakat.se fick flera sorter men en var en mörk choklad med rosmarins smak, vilket i mina öron lätt lite udda, men tänkte rosmarin i bröd kan vara gott och choklad i bröd är definitivt gott så så fick det bli.

Choklad/rosmarinsbröd450g  Ölandsvete
250g  Grovt rågmjöl
200g  Surdeg
25g    Oraffinerat Havssalt
100g  Mörk choklad med Rosmarin
(chokladen var från budapest vet ej om det finns någon choklad i sverige med denna smak, men ta då mörk choklad och lite torkad rosmarin istället) (Kanske även öka mängden choklad lite till 150g.)

Vatten
Som vanligt mäter jag inte vattnet utan har i tills jag har en bra konsistens det ska vara kletigt i degar då du har som i denna en del grovt mjöl kan det vara kletigare då grovt mjöl suger åt sig mer vätska, använder man bara ett fint mjöl får man tänka att mjölet inte binder till sig lika mycket vatten.

Blanda ihop alla ingredienser utom chokladen låt sedan stå i ca 1-1.5 timme autolys glutennät byggs upp, därefter arbeta ihop degen smidigt tar inte många minuter då gluten redan bildats under autolysen. Lägg därefter tillbaka degen i en tätslutande bunke och låt jäsningen komma igång beroende på värme 3-4 timmar ibland kortare. Forma degen till valfri form jag gjorde somvanligt 2 runda bröd (måste börja variera mig lite, göra lite små bröd nästa gång kanske, eller baguetter)
Lägg i korg och stoppa i tätslutande bunkar jag lät mina stå ute och jäsa ca 4-5 timmar sedan in i kyl till nästa dag.

Dag 2

Starta ugnen i god tid minst 45 min innan men gärna längre för bästa resultat. Då ugnen är redo tag ut det enna brödet vänd ur korg mjöla, snitta och skjuts in i ugnen ånga. Jag har kvar 275 grader i ca 10 min innan jag sänker till 200 grader och bakar ytterligare 25-30 min. Tiden beror mest på hur mkt färg man vill ha på skorpan brödet var egentligen redan klart efter ytterligare 20 men jag gillar när det blir lite mer skorpa och mörkare för det ger mer karaktär och god smak åt brödet :)
Upprepa det med det andra brödet.

Sedan är det bara att vänta tills brödet svalnat minst 45 min, innan man får hugga in i härligheten och ja det blev super, men än bättre nu dagen efter ja det är gott med nybakat men jag kan säga att ett riktigt surdegsbröd behöver en dag att ligga tillsig smakerna måste liksom gotta tillsig och mogna riktigt ordentligt.

Inga kommentarer: