tisdag 20 maj 2014

En surdeg som levererade!!

Ja nu var det allt ett tagsen senast, varför?? Ja på det har jag inte mycket till svar mer än livet i säg har rullat på och jag har haft riktigt dålig motivation och inspiration till det mesta. Har flera gånger matat min stackars surdeg (ja jag har inte behandlat den allt för väl den senaste tiden) och tänkt baka men var gång har jag skjutit på det och det har inte blivit något av det. Men igår fick jag äntligen ett litet litet ryck egentligen skulle jag gjort müslie efter att jag sett Sebastiens Boudet instagrambild på underbart ljuvlig müslie men när jag stod där i köket hade jag helt plötsligt matat min surdeg och börjat fundera på vad för bröd jag skulle baka...upps så kan det gå.
Ville göra ett ganska rent bröd utan en massa fröer, nötter eller frukter, men ändå busa lite :)
Rotade runt lite i mitt lilla mjöl förråd och tillsist stod 3 olika mjöl på bordet som jag ville ha.
Ölands lantvetemjöl, skrädmjöl och grovt rågmjöl..
Skrädmjöl-Havre som man rostat i en vedeldad ugn och sedan malt ner till mjöl.

500g Ölandsvete
150g Skrädmjöl
100g Grovt Rågmjöl
250g Surdeg
25g   Oraffinerat Havssalt

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå i 1-1.5 timme (autolys) glutenbildning sker. Arbeta sedan ihop till en smidig deg, tog bara någon minut för hand då det hade bildats väldigt fint gluten. Låt sedan ligga i 2-3 timmar i en bunke med tätslutande lock (jäsningen ska komma igång ordentligt) slå sedsn upp till ett stort bröd eller 2 mindre jag gjorde två mindre runda bröd. De fick sedan stå ute i rumstemperatur ytterligare 2 timmar innan jag ställde in dem i kyl över natten.

Dag 2.
Starta ugnen minst 45 min innan avbakning för att stenarna i ugnen ska bli ordentligt varma. När ugnen är redo tag ut den första (om du gjort 2 bröd) mjöla lite på undersidan och väl ut på en brödspade eller annat redskap för att få in brödet i ugnen, mjöla ovansida snitta och sedan skjuts in i ugnen ånga, efter ca 10 min sänk ugnen från 275 till 200 grader och grädda ytterligare ca 20 min.
Upprepa proceduren med nästa bröd.
Låt sedan bröden ligga och svalna minimum 45 min men gärna några timmar så smakerna får sätta sig ordentligt.
När brödet är redo skär en skiva ta lite ost och blunda och bara njut av stunden.

kan meddela att det blev ett riktigt grymt bröd så nöjd och så glad att min suris faktisk levererade trots lite dålig behandling nu får det bli skärpning från min sida :)


Inga kommentarer: