tisdag 18 mars 2014

Ett färg glatt bröd

Kollade runt i frysen för ett litet tag sen och hittade två påsar med svarta vinbär som jag plockade i sommras och tänkte att dem borde man hitta på något med så sagt och gjort, här kommer ett recept på ett riktigt gott saftigt bröd med ett otroligt vackert lilafärgat inkrom.


Vinbärsbröd:

Kanske inte ser så kul ut i färgen men kolla
nedre bilden på det färdiga resultatet, GRYMT
Någon timme innan jag blandade ihop degen gjorde jag en skållning på korn och rågkross tog hälften av varje och blandade med kokande vatten.

Skållning:
1 dl Kornkross
1 dl Rågkross
1.5 dl Kokande vatten

Vatten (mängden reglerar du efter vilken konsistens du vill ha på din deg och beror mycket på mjölet.) någonstans mellan 0.5-0.6 L brukar vara bra.
150g Grovt Rågmjöl
  50g  Grovmalet Grahamsmjöl
500g Vetemjöl
200g Rågsurdeg
  25g Oraffinerat havssalt
250g SvartaVinbär

Vackert vackert!
blanda ihop alla ovanstående ingredienser och ha även med den avsvalnade skållningen. Då jag hade frysta vinbär i degen gjorde det inget att skållningen fortfarande var lite ljummen. Låt blandningen stå ca 1 timme och arbeta sedan ihop degen så den blir smidig. Lägg sedan tillbaka degen i en tätslutande bunke och låt den ligga 2-3 timmar innan du formar degen till valfri form, jag valde runda och lade dem i korg. Låt stå ute ca 3-4 timmar(beror på temperaturen i rummet så man får ha lite koll kan räcka med två men kan också behöva vara ute längre) innan du ställer in dem i kylen.


Dag2.
Avbakning starta ugnen ca 45-60 min innan du tänkt baka för att stenarna ska bli ordentligt varma och ge rätt effekt till brödet. När det är dags att baka av tag ut den ena degen vänd ut på mjölad spade mjöla och snitta sedan skjuts in i ugnen ånga och låt bakas på 270 grader i ca 10 min innan du sänker ugnen till 200 grade och bakar i ytterligare 25-30 min. Gör likadan med deg nr 2.

Brödet blev riktigt saftigt och smakade helt underbart gott. Riktigt fin ton av svarta vinbär men inget som tog överhand, ett par skivor ost av mildare variant passar utmärkt till detta färgglada bröd.

Inga kommentarer: