måndag 10 februari 2014

Superbrödet

Litet bak igen, som jag kallar superbrödet då det innehåller flera bra grejer och det blev super gott..:) Lite mellanmåls bröd, då man är sugen på något gottigt men inte känner för en bulle eller kaka, då skulle jag rekommendera detta :)Superbröd:

0.5-0.6L Vatten (testa dig fram till en konsistens du föredrar) ska vara kletig men inte lös.
300g Grovt Rågmjöl
350g Vetemjöl
180g Surdeg
25g Salt
10g Kakao
10g Malt Kaffe

100g Gojibär
100g Gröna Russin
Börja med att lägga gojibären och russinen i blöt (viktigt annars kommer de dra ur fukt ur brödet och det blir lätt torrt och tråkigt. Därefter blandar du ihop all de övriga ingredienserna detta låter du sedan så i ca en till en och en halv timme (autolys). Det gör att gluten börjar byggas upp och degen behöver sedan inte arbetas så hårt, vilket gör att smakerna behålls mer i brödet. Vad har nu hänt jo det som verkade som en kladdig smet har blivit till en deg och med hjälp av lite arbete ( denna deg behövde inte alls mkt hade utvecklats väldigt mycket under violtiden) Kör du den i maskin max 3-4 skulle jag säga. För hand inte mkt mer. Därefter häller du av det överflödiga vattnet från de torkade bären och viker in dem i degen och arbetar degen ytterst försiktigt. Lägg sedan degen i en tätslutande bunke och låt den ligga där 2-4 timmar, forma därefter degen till ett eller två mindre bröd lägg i korgar och låt stå i rumstemp 4-6 timmar  därefter in i kylen till nästa dag.Dag 2

Starta ugnen minst 45-60 minuter innan du tänker stoppa in bröden så stenarna hinner bli ordentligt varma. Mjöla ovansidan på brödet snitta och skjuts in i ugnen ånga, efter ca 10 min sänker du ugnen till 200 grader och bakar det ca 25 minuter till. Tag ut och låt svalna minst 45 min men gärna mer, detta för att brödet inte ska förlora fukt och för att smakerna ska sätta sig och komma fram ordentligt.

 

4 kommentarer:

Filippa H. sa...

OOH, GOTT!!! :D

Jobbar ni "som vanligt"? - Jag tänkte försöka titta förbi någon dag och säga hej! :)

Nathalie sa...

Hej!! Ja i stort sett, men tisdagar har alltid en av oss ledigt..Annars är schemat typ som i höstas, en av oss fm den andre em så har du möjlighet att komma runt halv 12 12 så kan du träffa oss båda :) Såg förresten ditt Choklad arbete grymt!! :)

Filippa H. sa...

Ok! :) har ni stängt på måndagar också fortfarande? Jag har två skolveckor kvar nu innan nästa praktikperiod, och är i skolan heldagar, men jag tänker kanske nästnästa fredag - eller när jag börjat min praktik! :)
Oh, tack så mycket! :D

Nathalie sa...

upptäckte just att ja ju inte svarat! Japp måndagar är fortfarande stängt, fredagar funkar absolut då börjar nr 2 halv 11, men du är välkommen närsom :)