onsdag 26 februari 2014

Sirapslimpan

Ja denna omtalade och både älskade och hatade sötlimpa, av någon anledning blev jag för någon vecka sedan riktigt sugen på en sirapslimpa, vet inte riktigt hur för i vanliga fall är minafavorit bröd riktigt goda grova Rågbröd, men ja ibland är det något annat som talar och så var det i detta fall..
Nu är det ju bara så att jag kan ju inte bara söka upp ett helt vanligt recept och vara nöjd där icke nä utan jag måste fundera och grunna:) Självklart var det att min sirapslimpa skulle innehålla surdeg som jäsmotor, ja jag är insnöad :)
Det lustiga nu är att det går några dagar och helt plötsligt är det någon som hinner före mig nämligen Sara sarabakar. Där med visste jag att det där kan jag använda som bas, blev några små ändringar då jag inte kände för att springa till affären och införskaffa vissa grejer då min mjöl och bak hylla redan är fullproppad men själva mängderna använde jag nästan rakt av, uteslöt dock jästen helt och ökade surdegs mängden en aning och deg körningen gjorde jag på mitt vanliga viss med autolys.

Här följer min variant:

600g Vatten
700g Vetemjöl
175g FullkornsEmmer
180g Rågsurdeg
100g Dadelsirap
60g Rumstemp. Smör
25g Havssalt

Blanda ihop alla ingredienser ovan och låt stå ca 1 timme (autolys)(gluten får utvecklas) arbeta sedan ihop till en smidig deg kan säga att det behövdes inte många varv under den lite mer än en timme som min deg vilat hade den sköt det jobbet riktigt fint och var i princip helt klar. La tillbaka den i bunken och lät den ligga i ca 3 timmar gjorde ett vik efter halva tiden, formade sedan till 2 runda bröd som jag la i varsina korgar. Dessa fick sedan stå ute i rumstemp i runt 6-8 timmar här får man helt enkelt kolla sin deg beror på hur varmt det är runt om osv. Därefter in i kyl tills det är dags att baka, mina stod ikylen ca 15 timmar men hälften funkar det med. Starta ugnen på 275 grader i god tid innan baktime, gärna 1 timma så stenarna blir riktigt varma, tag ut den ena degen vänd ut mjöla, snitta och schwich in i ugnen ånga, efter ca 10 min sänkte jag ugnen till 200 grader grädda ytterligare 30-35 min tag ut och gör likadant med nr 2.

Inga kommentarer: