onsdag 26 februari 2014

Rabarbercurd

Kylen börjar så sakteliga tömas på godsaker som gjordes i höstas, för att dryga ut har jag emellanåt köpt en burkmarmelad och det finns mycket finna sorter att få tag i finns många små producenter av denna vara som är värda att prova och som jag vill prova, det är på det sättet man upptäcker nya saker  och får tips och ideér. 

I höstas gjorde jag för första gången äpplecurd se inlägg som jag blev helt såld på var verkligen ljuvligt gott. För någon vecka sedan då jag försökte göra plats i frysen så hittade jag en påse rabarber och började fundera på vad man skulle kunna hitta på med dem är definitivt dags då det ju bara är några få månader innan vårens första nya späda rabarber börjar visa sig som jag längtar. 
Tillsist bestämde jag mig för att testa om det kunde funka lika bra med rabarber  som curd så sagt och gjort, slängde ner hela påsen med frysta rabarber i en kastrull och lät det stå och tina på låg värme. Då det tinat klart ner med socker och låt koka upp och tills rabarberns faller sönder. Vispa upp två ägg tre om man vill få en fastare curd (hade ganska mkt rabarber), låt stå och sjuda rör om så det inte fastnar i botten (tag över vatten bad om man vill vara helt säker på att inte bränna). När det blivit en tjock kräm tag från plattan och rör i smöret.

Rabarbercurd

450g Rabarber (jag hade frysta)
1 dl Socker (öka om du vill ha den sötare)
1/2 Citron (saften, men kan säkerligen bli gott om man tar med raspet också)
1 tsk Vaniljpulver (kan uteslutas men ger en rundare smak)
2-3 Ägg (lätt uppvispade)
50g Smör
Inga kommentarer: