måndag 13 januari 2014

Årets första..

Äntligen har jag bakat året första bröd och vilket bröd det blev, så vackert så nära perfekt att man inte kan bli annat än lycklig!! Det är en härlig känsla som sprider sig när man ser hur den där lilla degklumpen som man arbetat med växer och utvecklar sig i ugnen och blir ett vacker bröd, man får betalt för den tid och kraft man lagt med råge.
Årets första bröd blev ett mellanljust bröd med anis och morötter. Morötterna gör att brödet blir extra saftigt och tonen av anis passade riktigt fint.

Här följer mitt recept:

520g Vatten (som vanlig en ca mängd)
200g Lantvete
100g Grahamsmjöl
300g Vetemjöl
180g Surdeg
  50g Linfrö
     6g Mortlade Anisfrön
   20g Havssalt

120g Fin riven morot

Blanda ihop alla ovanstående ingredienser utom morötterna. Låt sedan stå ca 1 -1.5 timme (autolys) arbeta sedan ihop degen så den blir smidig (släpper från bakbordet) tar 10-15 min för hand 8-10 min om du kör med maskin. Vik sedan in morötterna och arbeta lite försiktigt. Lägg sedan degen i en tätslutande bunke och låt stå 3-4 timmar (mindre om det är varmt) jäsningen ska komma igång. Därefter slå upp degen till önska form gör 1 stort eller 2 lite mindre bröd. Lägg i korg och tillbaka i tätslutande bunke låt stå i rumstemp ytterligare 3-4 timmar   ha lite koll är det väldigt varm kan det räcka med 1-2 timmar är det kallare kan den stå längre, sedan in i kyl till nästa dag.

Dag2.

Starta ugnen i god tid så att stenarna blir riktigt varma tag sedan ut bunken ur kylen vänd ut på mjölat underlag mjöla ovan snitta och skjuts in i ugnen ånga, efter ca 10 min sänk temp på ugnen till 200 grader och baka ytterligare 30-35 min. Tag ut brödet och låt svalna på en handduk mins 45 min innan du skär i brödet.

Ät med en skiva ost och bara njut av stunden.7 kommentarer:

Teresia sa...

Grattis till ett vackert bröd! Man kan känna anisdoften ända hit. Det verkar spännande med morötter i brödet, det får bli ett tillägg på att-göra listan.

Kram Teresia

Nathalie sa...

:) Blir riktigt saftigt med morötter i bröd och fint då man skär i det och ser den oranga färgen, dock ger dem inte så mkt smak tycker jag därför provade jag att ha i någon krydda och tycker det blev väldigt bra..:)

Filippa H. sa...

Oh, gott! ..och jättefin snittning!
Hoppas ni har det bra borta på Baka :)
- du får hälsa så mkt till Pernilla också! / Filippa

Nathalie sa...

Hej Filippa!! Kul att du kika in här:)
Jo då ja och Pernilla bakar på:)Lite rörigt just nu men ska nog bli bättre tids nog då de nya kommer in i det ordentligt..Hoppas allt är bra med dej och att du hade det bra under jul och nyår!!

Filippa H. sa...

Härligt att höra! :)
Ja, jag kan tänka mig det! - blir spännande att se sedan hur det blir. Tack, detsamma! :)

Anonym sa...

Hej, kan ju inte hitta när morötterna ska i.. Antar efter knådning kanske?

Nathalie sa...

Å det hade jag missat att skriva, bra att du påpekad det :) Nu är det in skrivet och japp du har alldeles rätt när degen är klar arbetad viker du in dem och arbetar den lite till..