måndag 9 december 2013

Kryddbröd

Gjorde häromdagen ett Kryddbröd, som man överraskades av var gång man tog en skiva :) Smakerna utvecklades hela tiden till sista smula, riktigt kul har inte varit med om det på det sättet förut.


Kryddbröd

450g Vetemjöl
200g Grov Rågmjöl
180g Surdeg
20g Havssalt
40g Dadelsirap
3g Ny stött Kardemumma
3g Ny stöt Fänkål
3g Pommerans
2g Lakrisrotspulver
0.5-0.6 L Vatten (men som vanligt prova dig fram till en konsistens som du gillar, jag hade en ganska vek deg)

Blanda ihop alla ingredienser och låt sedan stå i ca 1 timma (autolys). Arbeta därefter ihop till en smidig deg, lägg sedan i en bunke med tätslutande lock och låt stå och börja komma igång mellan 3-4 timmar lite beroende på temperatur. Dags att forma jag bestämde att göra två stycken bröd utav min deg, men det kan man välja hur man vill själv. 1-3 bröd kan man göra eller frallor. Låt sedan jäsa i korg och ställ i bunkar med tätslutande lock och låt jäsa ute ytterligare 2-3 timmar (kan behövas längre om det är lite kyligt så här års. Ställ sedan in i kylen och låt stå över natten eller 2 om man vill det.

Dag 2

Starta ugnen ca 45 min innan du tänkt baka av ditt/dina bröd. Tag ut första degen ur kylen vänd ut ur korgen mjöla snitta och skjuts in i ugnen ånga, efter 10 min sänk ugnen till 200 grader och baka ytterligare 25-30 min.


Detta bröd var en överraskning var gång man tog en tugga, från början smakade det nästan bara kardemumma och jag var lite besviken men när det fått ligga ett par timmar kom andra smaker fram och så var det hela tiden till sista smula, riktigt kul :)
Ett juligt bröd en variant/alternativ till vörtbröd:)

Inga kommentarer: