tisdag 26 november 2013

Vörtbröd 2013

Det mest har legat på is, men så kom något oväntat ryck igår och det ena och det andra blev gjort något som jag längtat efter i flera veckor nu är vörtbröd, detta mustiga och kryddiga bröd så ljuvligt gott, tjuv startade faktiskt med några skivor på jobbet i förra veckan men igår satte jag min första egna vörtdeg för i år. Jag har inte köpt någon vört utan istället tar jag hälften porter hälften svag dricka. som jag sedan reducerar till halva mängden, blir minst lika bra om inte bättre..:) Vill man gärna ha riktig vört, kan man oftast om man frågar köpa det på något av bagerierna som man har i sin närhet. 

Vörtråvara vid ölbryggning: den är en vattenlösning av, mer eller mindre, omvandlade maltbeståndsdelar som erhålls vid filtrering av mäsken

Vörtbröd ska vara mustigt, kryddigt och söt, oftast tycker jag de blir lite väl söta och därför utesluter jag sirap, men som sagt ett vörtbröd ska ha en viss sötma och därför tillsätter jag honung och i år även dadelsirap.

Nathalies Vört 2013

450g Vetemjöl
130g Grov Rågmjöl
120g Fint Rågmjöl
25g Havssalt
2g Kanel
2g Pommerans
2g  malenNejlika
2g malen ingefära
2-2.5 dl färdig reducerad Porter och svagdricka
20g Honung
20g Dadelsirap
150g Aktiv Surdeg
Vatten tillsätt tills du känner att du fått önskad konsistens på din deg tänk bara på att mjöl suger ganska mycket så ta inte för lite vatten, degen ska innan autolys kännas riktigt kletig. 
120g Russin 

Börja med att lägga russinen i böt så de inte drar ur fukten ur brödet sedan.
Därefter blanda ihop alla ingredienser och låt stå lite mer än en timme innan du arbetar ihop det till en smidig deg. När du fått en fin deg låt den ligga och spänna av ett par minuter innan du viker in russinen. Låt sedan degen ligga 3-4 timmar så jäsningen börjar komma igång. då är det dags att forma   degen, jag valde att göra 2 st runda bröd. Lägg dem i korgar och låt stå ute i 3-5 timmar tiden beror helt på vilken temperatur de står i. Mina stod relativt svalt och stod ute i ca 5 timmar, ha lite koll så de inte jäser till sig för mkt. Ställ därefter in dem i kyl till nästa dag. 

Dag 2.
Starta ugnen på 250 grader oca 45-60 minuter innan så stenarna blir riktigt varma. Tag sedan ut det enna brödet vänd ur korgen mjöla och snitta och skjuts in i ugnen ånga, efter ca 10 min sänk till 180 grader och baka ytterligare 30 min. Gör likadant med deg nr 2.

Kan lova att hela huset/lägenheten fylls av en söt kryddig doft som är helt fantastisk.
När brödet är klart låt svalna på en handduk minst 45 min innan du får prov smaka denna läckerhet. Det bästa är ju julskinka med senap men det får allt vänta några veckor till, men ost med lite senap på är absolut inte fy skam kan ja lova..
2 kommentarer:

breadnerd sa...

Så gott det ser ut. Det vattnas i munnen!!

Nathalie sa...

ja, så snabb som dessa 2 bröd tog slut har nog aldrig hänt förut..:) så efter helgen får det bli en ny laddning :)