torsdag 31 oktober 2013

Regn, blåst och storm som uteblev

Varit lite stiltje här ett tag och det beror inte på att jag inget gjort utan mer att jag inte känt någon motivation att blogga, men nu kommer iaf ett lite inlägg på ett lite halvgrovt bröd med mycket dinkel och torkade Aroniabär som blötlagts.

"Dinkel (Triticum spelta), även kallat speltvete och spelt.
Dinkel har odlats i Norden mycket länge, och tros vara släkt med dagens vete, närmare bestämt en hybrid av emmervete och einkornvete. Det tros ha sitt ursprung i Mellanöstern, men ursprunget är omtvistat. Under medeltiden odlade man dinkel i SchweizTyskland och Tyrolen. Dinkel har under de senaste hundra åren ersatts av vanligt vete. De senaste åren har dinkel dock blivit mer populärt, på grund av det inte kräver lika mycket gödning som vanligt vete. Dinkel trivs i mager och kalkrik jord och odlas med framgång på bland annat Gotland." källa: wikipedia


Recept: Dinkelbröd med Aroniabär

250g Fullkornsdinkel
200g Grov Siktat dinkel
200g Vetemjöl
100g Grahamsgryn
200g Surdeg (uppfriskad med dinkelmjöl)
70g Blöttlagda Aroniabär
ca 0.5 L Vatten (testa dig fram till du får en konsistens du gillar. Tänk på att dinkelmjöl suger mer än vanligt mjöl)

Blanda ihop alla ingredienser utom bären och låt stå ca 1.5 timme. Jobbade runt degen 2-3 ggr allså mkt lite blandade sedan försiktigt i bären. Lade sedan degen i en bunke med tätslutande lock. Effter en timma vek jag degen och lade tillbaka i lådan detta upprepade jag 3 ggr med ca 1 timmas mellan rum (allså jag arbetade inte degen något utan vek bara ytterkant till mitten och tillbaka i lådan) Därefter delade jag degen i 2 och formade lätt 2 runda deg ämnen som jag lade i korg. Dessa fick sto i tätslutande bunkar i rumstemp. 2-3 timmar innan jag ställde in dem i kyl till nästa dag.

Dag2 
Fint inkrom och bären har gett det en liten rosa aktiv ton.
Starta ugnen i god tid innan så stenarna blir riktigt varma, när du anser att ugn och stenarna är ordentligt varma tag ut det ena och vänd ut ur korgen mjöla snitta och skjuts in i ungen ånga, sänk efter 10 min ugnen till 200 grader och grada ytterligare 20-25 min. Upprepa samma procedur med nästa degämne. 

Blev ett fint bröd med mycket kraft sprak upp riktigt fint och inkromet tät men poröst kanske jag vill ha lite mer vatten i degen nästa gång dinkelmjölet sög riktigt ordentligt. Annars helt nöjd.
Inga kommentarer: