söndag 6 oktober 2013

EmmerVete


Provbakade en ny mjölsort häromdagen nämligen Emmervete. 
" Emmer, eller Triticum dicoccum, är en slags vete som mycket länge har använts som ingredienser i bland annat bröd och gröt. Emmer är en gömfröig gräsart av vetesläktet (triticum), och växer vilt främst i den bördiga halvmånen i Mellanöstern, men har även på något sätt letat sig in till Sverige. I nuläget växer den inte vilt, men under bronsåldern fanns vilda emmerarter i Sverige, vilket man kan se på olika fynd av förkolnade frön. Växten liknar vete mycket, och är för ett otränat öga nästan identisk."
Källa: wikipedia


Tycker det är lite kul att prova olika mjöler dels för smak och dels för att se hur olika mjöl fungerar att baka med. Var även i Stockholm föra helgen och då följde det med lite mjöl hem dels Rågmjöl från Orga kvarn som jag bakat med tidigare, men även ett Rågmjöl från Warbokvarn som jag inte använt tidigare och ett stenmalet Lantvete även det från Warbokvarn. Alltsammans inhandlat på Kajsa Warg, en av mina favobutiker kan gå runt där i evigheter bara och titta, fyndar alltid något kul denna gång utöver mjölet fick en sirap gjord på enbar dadlar följa med hem. Detta kommer testas inom en inte allt för lång framtid, men nu tillbaka till Emmerbrödet jag bakat.


Recept: Bröd bakat på Emmervete
0.5 L Vatten (som vanligt prova dig fram till en konsistens som funkar för dig) min deg var relativt lös
300g Fullkorns Emmer
300g Vetemjöl
150g Surdeg
20g Salt
Blanda ihop ovan nämnda ingredienser och låt stå i ca 1 timme, arbeta sedan ihop till en smidig degen ca 10 min för hand något kortare i maskin. Låt sedan degen ligga och vila i 3-4 timmar i en byta med tätslutande lock. Därefter är det dags att forma degen gör antingen ett stort bröd eller två mindre, jag gjorde två. Lägg i korgar och låt stå ute 2-3 timmar innan du ställer in dem i kyl till nästa dag.

Dag 2
Sätt igång ugnen minst 45 minuter innan du tänkt baka så att stenarna blir riktigt heta tag sedan ut det första brödet, vänd ut ur korgen mjöla och snitta och skjuts in i ugnen ånga och vänta ca 10 minuter och sänk då ugnen till 200 grader och baka ytterligare 25 min. Tag ut höj ugnen och gör samma med det andra brödet om du valt att göra två.
Låt bröden ligga och svalna på en ihop vikt linnehandduk 
därefter skär en skiva dofta tugga och bara njut av ett härligt, saftigt grymt gott bröd.

2 kommentarer:

breadnerd sa...

Finfina bröd som vanligt :) Var har du fått tag på Emmermjöl?

Nathalie sa...

Tack, köpte det här i göteborg på en av de mindre ekobutikerna vi har men de är från Warbo kvarn så det borde gå att få tag i lite varstans, har du vägarna förbi Kajsa Warg i stockholm så är det inte helt omöjligt, de hade väldigt mkt olika sorters mjölet när jag var där nu senast.