tisdag 10 september 2013

Höst m.m

Hösten börjar så sakteliga smyga sig allt närmare och även om det var helt fantastiskt väder i helgen så känner man att den finns där, luften är på något sätt friskare och vinden lite kyligare.. På ett sätt vill jag inte släppa taget av den underbara sommar vi haft, samtidig är det något som lockar, tänk alla vackra färger och alla våra fina fruktträd som nu dignar av smakrika äpplen, päron och plommon, och alla fina rotfrukter som vi kan dra upp från odlingarna (för dem som har) eller söka upp alla skördemarknader som brukar finnas lite varstanas i dessa tider eller att dra på sig sttövlarna och gå till skogs och plocka svamp underbart :)

Jag har dessvärre varken egna fruktträd eller någon odling.. men har hittentills besökt 2 höst/skördemarknader där jag köpte en massa smått och gott bla. västerrås gurka som jag nu gjort inlagdgurka av som tidigast får öppnas om en månad så spännande ska det bli :) Köpte även lila
blomkål, broccoli och annat gott :)

Inlagd Västeråsgurka:

0.5 kg västeråsgurka
300 g vatten
50 g salt
100 g vatten
200 g ättikssprit
340 g socker
2 tsk senapsfrön
Tunt skivad pepparrot

Skiva gurkan efter tycke och smak.
Häll vatten och salt i en bunke. Rör runt så att saltet löser sig ordentligt.
Lägg ner gurkskivorna i vattnet (300 g) och täck med plastfolie. Låt stå framme ett dygn.
Ta upp gurkan och låt den rinna av i ett durkslag.
I en kastrull häller man ner vatten (200 g), ättikssprit, socker och senapsfrön. Låt koka upp.
Ta av från spisen och låt svalna.
Fördela gurkan i väl rengjorda burkar. Varva i några skivor av pepparrot här och där. Häll över ättikslagen som ska täcka gurkskivorna och avsluta med att fördela eventuella senapsfrön som gömt sig kvar i kastrullen. Ställ sedan in i kyl och låt dem stå minst 1 månad innan du provsmakar.

Original receptet har jag hittat här från bloggen matgeek.se som drivs av Johan Hedberg har du inte spanat in hans blogg gör det finns mycket intressanta grejer.
Inga kommentarer: