söndag 1 september 2013

Hönekaka

Fick ett litet önskemål idag av min sambo, om jag inte kunde baka hönekaka och ja varför inte har aldrig testat det innan och jag gillar ju att prova sådant jag inte tidigare testat. Letade fram ett recept och satte igång. 


Hönekakor (5-6 st)
500g Mjölk
100g Smör
450g Vetemjöl
50g Grovt Rågmjöl
2 msk Sirap
20g Oraffinerat Havssalt
15g Jäst

Blanda ihop alla ingredienser och låt vila ungefär en halv timme innan du arbetar ihop till en smidig deg. Låt sedan jäsa ca 45 min. Dela sedan upp degen i 5 eller 6 bitar. Jag gjorde 5 st. Rundriv låt spänna av ett par minuter och kavla sedan ut till runda kakor ungefär 0.5 cm tjocka nagga eller använd en kruskavel. Lägg på plåt och låt jäsa ca 40 min innan det är dags för ugnen 225 grader i 8-10 min. Tag ut låt svalna något sedan är det bara att njuta.

De fick godkänt av sambon kanske inte smakade exakt som köpe hönekaka de blev mjukare och luftigare och räfflemönstret försvann får trycka hårdare nästa gång.

Inga kommentarer: