söndag 15 september 2013

Äpplebröd HT 2013

Är det äpple säsong så är det och då ska man ta till vara på på den så mycket som det bara går.
Som jag tidigare skrev har jag lyckats få tag i lite äpplen från lite lådor och korgar som folk ställt ut det börjar ta på det nu så får nog ge mig ut på jakt igen men lite kvar och mitt stora kall och otrötliga intresse är Bröd så självklart måste det bli äpplebröd bakat här i huset. Startade igång min surdeg med hälften vetemjöl och hälften grovtrågmjöl och när jag gick till jobbet i torsdags morse och när jag kom hem bubblade och skummade den så jag hade inte hjärta att göra annat än att blanda ihop en liten deg..fast det var ett rent nöje :) 


Äpplebröd Ht 2013

0.4-0.5 L Vatten
400 Fullkornsdinkel
300 Vetemjöl
150g Aktiv surdeg
20g Oraffinerat Havssalt
3-4 Mindre Äpplen gick på känsla 
Blanda ihop alla ingredienser utom Äpplena låt stå i ca en timme arbeta sedan ihop till en smidig deg ca 10-15 min för hand eller 6-8 min med maskin. Degen ska släppa från bakbordet. Dela därefter äpplena i små bitar eller riv om man vill få det mer fördelat i hela degen (jag gjorde bitar men ska även testa hur det blir med rivet funderar lite på vilket som ger mest smak till brödet eller om det inte spelar någon roll)
blanda/vik in dem i brödet och lägg sedan i en bunke med tätslutande lock och låt stå i rumstemp ca 2-4 timmar beroende på temp man vill få igång jäsningen innan man formar brödet. Därefter forma degen antingen 2 mindre eller 1 större bröd jag valde att göra 2. Lägg i korgar låt stå ute 2-3 timmar innan de åker in i kyl över natten. 

Dag 2 eller 3 (från det att surdegen startades)

Sätt igång ugnen på 250 grader ca 45 min innan det är dags att baka av för att få bra värme på bakstenarna när ugn och stenar är uppe i temp tag ut det första brödet från kylen mjöla undersidan vänd ut mjöla ovansidan snitta och skuts in i ugnen ånga, efter ca 10 min sänk ugnen till 200 grader och baka ytterligare 20- 25 min. Gör därefter likadant med det andra eller spara det till nästa dag om du vill ha lite annan karaktär (får ju ligga och gotta sig lite extra och det gör att lite andra smaker utvecklas)

Blev ett riktigt saftigt och härlig sötma i brödet (alltså bara sötat av äpplena själva inget tillsatt socker eller sirap) tänk vad äpplen kan göra..:)

Lycka till!!

2 kommentarer:

breadnerd sa...

Inspirerad av detta så ligger nu ett äppelbröd på jäsning i kylskåpet :) Passade på att prova med mitt nyinköpta Warbro-mjöl :)

Nathalie sa...

Kul!! Hoppas det blir bra och att du fått fason på surdegen din men med sådant fin mjöl måste den ju vara mer än nöjd ;)