måndag 23 september 2013

Äpple och rönnbär


Jag fortsätter att njuta av hösten nu börjar även träden så smått skifta färg och hur vacker är det inte.. I lördags blev det åter ett lite bröd experiment fortsätter på temat äpple denna gång tillsammans med rönnbär något som få kanske tänker på men finns just nu hur mycket som helst, var och vartannat träd dignar av härligt röda klasar av bär, till denna omgång använde jag 2 stora fina klasar så det är inget jobb, ta ett par klasar när du är ute på promenad nästa gång skölj av och stoppa in i frysen (nu innan första frosten) annars blir de alldeles för besk/bitter smak. Rönnbären behöver även lite sötma därför passar de utmärkt ihop med de söta äpplena.

Äpple/Rönnbärs bröd

0.5-0.6 l Vatten
200g Grovt Rågmjöl
200g Durum mjöl
300g Vetemjöl
150g Surdeg
20g Oraffinerat Havssalt

3 Äpplen halv stora
2 Stora klasar rönnbär

Blanda ihop alla ingredienser utom äpplen och rönnbär, låt sedan stå i en timma i en bunke med tätslutande lock, därefter arbeta ihop till en smidig deg, låt sedan degen ligga och spänna av några minuter, under tiden kärna ur och dela äpplena i mindre bitar som du sedan viker in tillsammans med rönnbären i degen, lägg sedan i en bunke med tätslutande lock ca 2 timmar. Forma degen till ett eller två bröd lägg i korg och låt stå i rumstemp 2-3 timmar innan de ställs in i kylen till nästa dag.

Dag2  

Starta ugnen i god tid innan avbakning minst 45 min för att stenarna ska bli riktigt heta. När ugn och stenarna är ordentligt varma tag ut degen ur kylen vänd ur korgen på mjölad brödspade mjöla ovansidan snitta och skjutsa in i ugnen ånga, efter 10 min sänk ugnen till 200 grader och baka ytterligare 25-30 min.
Låt sedan brödet ligga och svalna på ett galler eller underlag som andas ex en ihop vikt linnehanduk.

När det är svalnat skär en skiva tag en bit ost stoppa i munnen och njut, de söta äpplena och de lite bittra rönnbären gifter sig tillsammans och blir en perfekt symfoni.


2 kommentarer:

Isabelle sa...

Det måste jag testa! Har ju massor hemma :)

Nathalie sa...

Det tycker jag absolut, att du ska prova..:) glöm bara inte att frysa dem först...