torsdag 19 september 2013

Äppelcurd

Gjorde häromdagen något så ljuvligt gott nämligen äpplecurd, för inte så länge sedan trodde jag att kurd det var = lemoncurd hade inte en tanke på att man kunde göra det på något annat, men sedan gjorde Magdalena ett inlägg på sin blogg om muffins med hallon curd, därefter har jag läst om en rad olika sorter passions, apelsin, rabarber osv och häromdagen ramlade jag över Äpplecurd och jag som är helt äpplefrälst tänkte det måste jag bara prova.
Resultatet blev en helt ljuvlig kräm som är god just som den är har ätit halva burken med sked bara för jag inte kan låta bli..:) Annars kan jag rekommendera den till vaniljglass om man vill ha en fin men lätt efterrätt, eller en sked eller två i filen eller på gröten, på rostebröd och självklart till söndagssconesen.

Äpplecurd:

250g Äpplen
Saft från en halv citron
1dl Socker
2 Ägg
1 tsk Vaniljpulver (tror även kanel skulle passa fint)
50g rumst. smör


Börja med att skala och dela äpplena i mindrebitar pressa citron över hela tiden så de inte mörknar, här kan man sedan välja om man vill koka äpplena mjuka (som vid äpplemos) eller riva dem fint beror lite på vilken textur man vill ha river man blir det lite bitit medan om du kokar till mos först blir den slätare, helt enkelt en smaksak.
Välj det som känns bäst, koka sedan upp en kastrull med vatten och tag sedan en bunke över där du lägger i moset eller de rivna äpplena + sockret rör om lite då och då när sedan sockret smält ha i de 2 äggen som du vispat upp lite lätt och blanda väl ha även i vaniljpulvret, rör sedan om lite då och då tills det börjat tjockna efter 15-20 min. Tag av från plattan och rör i det rumstempererade smöret. Häll upp i väl rengjord/a burkar.

Ät och njut jag kan lova att gillar du äpple/mos/paj då är detta ett hel säkert kort :)

3 kommentarer:

Magdalena sa...

Låter minst sagt gott och intressant! Undrar om äppelglass är gott?

Nathalie sa...

Det kan man undra, om inte annat den hära curden in ripplad i en egen gjord vaniljglass tror jag skulle sitta riktigt fint :)

breadnerd sa...

Det där verkar jättespännande. Hörde på Matgeeks och Pickipickis matpod om att göra curd på annat än citron. Får nog lov att lägga lite tid på att testa ditt recept. Än finns det äpplen i träden.