lördag 7 september 2013

ApelsinBröd

Hittade ett recept som jag blev lite intresserad av att pröva så sagt och gjort så blev det men jag gjorde en del små ändringar exempelvis tog jag surdeg istället för jäst och en Apelsin istället för koncentrerad apelsinjuice..:) Här kommer min version och det blev hejdlöst gott så kan verkligen rekommenderas.


Dag1

Skållning:
1 dl Grovt Rågmjöl
1 dl Siktat Rågmjöl
1 dl Helt eller krossad Råg
3 dl Kokande vatten


Dag 2

450g Vetemjöl
50 g Vetekli
150g Surdeg
50g Smör
Saft och cest från en Apelsin
20 g Honung
20 g Oraffinerat Havssalt
0.2-0.3 L Vatten men som alltid kan behövas mindre eller mer beroende på olika förhållanden.Blanda alla ingredienser + skållningen från dag 1 och låt stå ca 1 timma, därefter arbeta ihop till en smidig deg 10-15 min förhand eller 8-10 min med maskin. Låt sedan degen jäsa i en bunke med tätslutande lock i 3-4 timmar beroende på rumstemp forma till ett eller två bröd lägg i korg ställ i en bunke med tätslutande lock  låt stå ute i rumstemp i 2-3 timmar ställ sedan i kyl till nästa dag.


Dag 3

Dags att baka av start ugnen ca 45 min innan på 250 grader  så stenarna blir ordentligt varma. Då ugn och stenar är ordentligt varma tag ut från kylen  mjöla undersidan och vänd ut på en brödspade eller plåt   snitta och skjutsa in i ugnen ånga, efter 10 min sänk ugnen till 200 grader och baka ytterligare 30-35 min. Låt sedan brödet ligga och svalna minst 45 min men gärna längre så att det får smaka till sig ordentligt.

Detta bröd men lite apelsinmarmelad och ost namnam säger jag, passar utmärkt till kaffet i stället för en kaka då du har sötma både från honung och apelsin.2 kommentarer:

breadnerd sa...

Det där så fantastiskt ut! Har själv kommit till insikt att det nog är min stora säck med fint vetemjöl som är skurken i det pågående surdegsdramat. Full fart på surdegen, men urdålig utveckling av degen. På något sätt har mjölet blivit dåligt. Ska köpa en påse med annat mjöl och testa min tes.

Kram Teresia

Nathalie sa...

Så kan det absolut vara, du får tala om hur det går..:)