torsdag 22 augusti 2013

Saftigt Morotsbröd

I förra veckan var jag tillsammans med min familj hem till Farfar och Gerd och hälsade på var alldeles förlänge sen, var en trevlig kväll med gott kvällsfika i form av fina mackor och sedan lite goda kakor och rulltårsbakelse..mmm inte alls fel, alltid mkt gott när man kommer dit på besök..:)
När vi skulle åka hem frågade farfar om vi kanske ville ha lite morötter och det tack man ju inte nej till..
De var riktigt stora och fina och smaken så god tänk om man alltid hade sådana morötter...:)
fick som sagt ganska mkt och vill ju inte att de ska bli dåliga så får passa på att hitta på lite olika saker med dem..

Igår satte jag därför en deg som jag hade grov rivna morötter i och vilka bröd det blev, riktigt saftiga och så vackra, blev riktigt nöjd. Det är sådan lycka när man får till bröden så där perfekt.

Recept:Morotsbröd

400g Vetemjöl
240g Grov rågmjöl
60g Fint rågmjöl
180g Rågsurdeg
25g Oraffinerat havssalt
ca: 0.5-0.6 L Vatten (som jag alltid säger är det lite smak sak hur mkt vatten du tar i och även beroende på mjöl (då det var ganska mkt grov rågmjöl behövs ofta mer vatten)

1 större eller två mindre morötter (vägde dem tyvärr inte) riv grovt

Blanda ihop allt utom morötterna och låt stå ca 1 timme, arbeta därefter ihop till en smidig deg ca 2-3 min förhand räcker. därefter platta försiktigt ut degen lite och stör över morötter på 1/4 del vik in kanter och över och söt över mer morötter vik ihop. Forma sedan försiktigt ska ej arbeta in morötterna de kommer fixa sig ändå. Låt sedan degen liga i en bunke med tätslutande lock ca 2 timmar tag sedan ut och forma antingen ett stort bröd eller två mindre och lägg sedan i korg och i en bunke med tätslutande lock låt stå ute i ca 4-5 timmar i rumstemp ställ sedan in i kyl till nästa dag (minst 10 men gör inget om det blir längre)Dag2.

Starta ugnen ca 45 min innan avbakning på 250 grader, så stenarna blir ordentligt varma, tag ut degen från kylen vänd ut mjöla snitta och skjuts in i ugnen ånga och vänta ca 10 min och sänk sedan till 200 grader och baka 20-25 min ytterligare..


Låt sedan brödet svalna ordentligt minst 45 min men gärna längre så att smakerna får mogna till sig.

 

4 kommentarer:

breadnerd sa...

Spännande med morötter i brödet! Det ser underbart gott och snyggt ut. Matade på min surdeg i morse, så ikväll eller imorgon ska det bakas!

Nathalie sa...

Det är riktigt gott och brödet blir ännu saftigare så kan jag rekommendera... Lycka till med baket!! trevlig helg!

Sara på Vardag.nu sa...

Snyggt! Önskar jag hade tålamod att baka surdegar jag med... :)

Nathalie sa...

Tack Sara!! Har man bara fått igång en surdeg så är nästan hela jobbet gjort och det krävs varken så mkt tid lr tålamod det sköter sig självt :)