onsdag 28 augusti 2013

Mandelbröd

I slutet av förra veckan skrev Sara om deras helg bröd ett Levain bröd med rostadmandel och jag blev eld och lågor tänkte det måste jag bara testa. Har nämligen aldrig varken ätit eller själv tidigare bakat ett bröd med just mandel hasselnötter och valnötter är så mycket vanligare och finns överallt men mandelbröd nej det har jag inte sett.. Egentligen lite konstigt för går man till Kondis delen är alltsom ofta mandel i grejerna.


Levain
200 g vatten
65 g vetesurdeg
360 g vetemjöl


Så sagt och gjort i lördags började jag och fixade i ordning en levain som fick jäsa ett par timmar ute i rumstemp och sedan i kyl till nästa dag..Rostade även mina mandlar så behövde jag inte tänka på det när jag skulle fixa degen för kan ju inte stoppa varma mandlar i degen och att inte rosta dem alls blir inte alls samma sak rostningen är ett måste:)

500-600g vatten
650 g vetemjöl
65 g grovt råmjöl
625 g levain från gårdagen
25 g salt
200 g rostad mandel


På söndag blandade jag de övriga ingredienserna med min levain, allt utom mandeln lät degen stå ca en timme innan jag arbetade ihop den till en smidig deg och sist vek jag försiktigt in mandlarna i degen stoppade den i en tätslutande låda och lät stå i rumstemp ca 2-3 timmar innan jag formade degen och stoppade i korg. Ytterligare 2-3 timmar ute innan jag stoppade den i ky(ha lite koll på degen tiden ute beror på förhållanderna runt om som temp surdegens kraft m.m.)l till nästa dag.

Måndag och dag 3 dags för avbakning sätt på ugnen 250 rader ca 45 min innan så stenarna blir riktigt varma. Tag ut degen från kylen vänd ut ur korgen mjöla snitta och in i ugnen ånga, efter 10 min sänk ugnen till 200 grader och baka ytterligare 30 min.

Låt svalna ordentligt gärna 2 timmar så smakerna hinner sätta sig ordentligt skär en skiva lite ost och sedan bara att njuta.
1 kommentar:

breadnerd sa...

Detta ser så gott ut. Får göra det till nästa projekt!