måndag 12 augusti 2013

Frukt och dinkelbrödFick antagligen solsting eller något liknande när jag i förrgår fick för mig att fixa ihop en deg, men finns sällan något som kan stoppa mig om jag kommer på idén att baka bröd:)  Blev ett fruktigt bröd med både torkade aprikoser, fikon och russin. Dessa lade jag självklart i blött för att få extra fukt till brödet. Om man inte blött lägger torkade frukter skulle de suga åt sig fukt från brödet vilket skulle resultera i att brödet skulle bli torrt och det vill man ju inte. Låt de stå i vatten i åtminstone 2-3 timmar, detta beror självklart lite på ur torra dina frukter är.

Recept: Frukt och dinkelbröd 
0.6-0.7L Vatten 

Mängden vatten är väldigt beroende på ditt mjöl och vilken konsistens du föredrar på din deg jag vill ha den relativt kladdig men inte lös. Då tycker jag resultatet blir bäst du får ett riktigt saftigt bröd och degen är fortfarande helt ok att hantera. Så känn dig fram.

400g Vetemjöl
300g Fullkornsdinkel
150g Rågsurdeg
20g Oraffinerat Havssalt
150-200g Valfria torkade frukter (blötlägg)


Jag började med att blöttlägga frukten.
Därefter blandade jag ihop mjölsorterna och vattnet och lät det stå i ca 2 1/2 timma autolys (så glutennätet får utveckla sig i lugn och ro.) Sedan var det dags att tillsätta salt och surdegen detta kramade jag försiktigt in och lät det sedan stå ytterligare en halv timma innan jag arbetade ihop det till en fin och smidig deg ca 6-8 min för hand 4-5 min med maskin.Vek ihop degen och la i en bunke med tätslutande lock där fick den ligga och gotta sig i ca 3 timmar innan jag formade den till två runda bröd som jag lade i korgar och ner i två tätslutande bunkar dessa fick sedan stå ute i rumstemp i ca 6-7 timmar innan jag stoppade in dem i kyl. Efter mellan 8-10 timmar var det dags för avbakning. Sätt igång ugnen 250grader  i god tid innan så att dina stenar blir ordentligt varma. Därefter vänd ut ditt bröd mjöla och snitta och skjuts in i ugnen ånga, efter ca 10 min sänk värmen till 200 grader och baka ytterligare 20- 25 min. Gör sedan samma sak med det andra brödet.

Inga kommentarer: