måndag 24 juni 2013

MidsommarBröd x 3

Hoppas ni alla haft en riktigt trevlig midsommarhelg!! Kan säga att jag hade en riktigt trevlig midsommar tillsammans med fina vänner i en röd liten stuga vid en sjö kan inte bli bättre!!
Vi hade lite knyttis för helgen och en del jag fick bidra med var bröd..vad annars;) Gjorde 3 olika bröd + att jag fixade med baguetter som blivit över då jag stängde på jobbet i Torsdags.

Jag gjorde ett grovt rågbröd smaksatt med Anis, fänkål och Honung, ett filmjölksbröd och ett ganska ljust surdegsbröd med liten del Virveldinkelmjöl.


Rågbröd med Anis, fänkål och honung (blev nog min favorit)

125g Rågkross (hade bara helråg funkade det oxå)
35g Linfrö
130g Solrosfrön
10g Havssalt
350g Varmtvatten
25g Rågsurdeg
1 msk ny mald fänkål
0.5 msk Hel Anis

Blanda ihop allt ovan och låt stå minst 8-10 timmar smidigt att göra kvällen innan eller på morgonen innan man går till jobbet.

Dag2
Blandningen från dagen innan
15g Jäst
150g Vatten
50g Honung
55g Pumpafrön
210g Grovt rågmjöl
180g Vetemjöl

Blanda ihop allt ordentligt använder du maskin låt den gärna gå på låghastighet i 15 min, men går självklart bra att blanda förhand. Degen ska bli kladdig. låt stå i bunken och jäsa ca 30 min innan du öser upp den i en välsmord form som rymmer 2 L. Strö över lite rågmjöl och låt jäsa ytterligare 45 min brukar vara lagom när degen når precis ovan formenskant. Sätt in brödet på 250 grader och sänk direkt till 180 grader grädda i 60-70 min. Tag direkt ur brödet ur formen då det är klart ibland kan man få sätta in brödet 5-10 min utan form. Vira sedan in brödet i handduk och låt stå minst ett dygn.


Filmjölksbröd:

5 dl Fil
1 dl Sirap
2 dl Dinkelmjöl gärna fullkorn
2 dl Grahamsmjöl
3 dl Vetemjöl
1 dl Rågkross
1 dl Linfrö
1/2 dl Sesamfrö
2 tsk Bikarbonat
1 tsk Salt

Blanda ihop alla ovanstående ingredienser ordentligt och häll sedan upp i en välsmord form som rymmer 1.5-2 L och grädda i ugnen på 175 grader i 70-80 min.


Halvljust surdegsbröd på Virveldinkel:

500g Vetemjöl
100g Virveldinkel
150g Surdeg
15g Salt
Vatten (tills du får önskad konsistens)

Blanda ihop och låt stå (autolys) ca 1 timme innan du arbetar ihop till en smidig deg. Lägg i en bunke med tätslutande lock och låt stå ca 3 - 4 timmar tills jäsningen är igång. Därefter forma degen till önskad form jag valde rund och lägg i korg ställ i en tätslutande bunke eller låda låt stå ute ca 1 timme och sedan in i kyl till nästa dag.

Dag 2
Starta ugnen på 250 grader och vänta ca 1 timme så stenarna blivit ordentligt varma tag ut brödet från kyl mjöla ovan sidan och snitta. Skjutsa sedan i det i ugnen ånga och vänta ca 10 min innan du sänker ugnen till 200 grader. Grädda sedan ca 30 min till.

Inga kommentarer: