lördag 4 maj 2013

Tårtfix

Fixade tårta i Onsdags kväll som Kristian skulle ha med till sista fikan på ett av hans Jobb. Hade lite olika idéer men till sist blev det en chokladMoussetårta med kolacrunch. Vad jag förstod blev den uppskattad och flera som ville ha recept så här kommer det!
Jag gjorde tårtan i en glasform för att den skulle vara lätt att transportera.

Till botten hade jag ett recept som jag velat prova ett tag som jag såg på breadnerd en blogg som det oftast bakas riktigt fina bröd på men ibland dyker det upp lite anat smått och gott. Det var en chokladcoccos botten lite åt kladdkakehållet.

Coccoskladdkakebotten

150g Smör
3 Ägg
200g Socker
200g Coccos
20g kakao
1 msk Maizena
1 tsk Bakpulver

Smält smör, vispa ägg och socker pösigt, rör i smöret och vänd i övriga ingredienser. Smeten räcker till 2 bottnar om formen är ca 22-24 cm i diameter. Baka av ca 20- 25 min i 175 grader

ChokladMousse( Räcker till 1 botten)

250g Valfri choklad jag använde Odeenses mellan Mörka tycker det är en helt ok choklad. Vill man ha lite mildare smak på mossen kan man byta ut 100g av chokladen mot mjölkchoklad.
1 Äggula
1 dl Cream Fraich (jag använde den 15%)
2 dl Grädde

Smält chokladen försiktigt i micron
Vispa upp äggulan med socker så det blir luftigt blanda i cream fraichen och vispa ytterligare några minuter.
Vispa grädden lätt när du ser första konturen sluta vispa ( ska vara riktigt lös för bästa resultat)
Häll i chokladen i äggvispet blanda samtidigt när all choklad är i och helt blandat vänd försiktigt ner lite grädde i taget så det vänjer sig vid varandra. Bred moussen över din botten. Låt stå i kyl några timmar för att moussen ska sätta sig. Vill man göra tårtan några dagar i förväg går det bra att göra botten och moussen och sedan frysa in och ta upp 4-6 timmar innan och tina i kyl för bästa resultat.

Kolacrunch

100g Smör (kylskåpskallt)
100g Socker
200g Vetemjöl
30g Sirap
1tsk Vaniljpulver (ej vaniljsocker)
1 tsk Bikarbonat

Börja blanda ihop smör och socker så det är ordentligt blandat, till sätt sedan övriga ingredienser och arbeta ihop till ett smul  sprid ut på plåt och baka av i 175 grader tills smulorna fått fin färg.
Låt svalna och strössla över kakan strax innan servering för att behålla crunchet i smulorna.

Servera som den är eller tillsammans med lite färska bär och grädde/glass


 

1 kommentar:

breadnerd sa...

Den tårtan såg mumsig ut :D Jättekul att tårtbottnen kom till användning, ska nog testa din tårta vid nästa kalastillfälle!