tisdag 14 maj 2013

Hälta av vart

Ja precis hälften av varje, vetemjöl och rågmjöl, ett bröd med mycket rågsmak är otroligt gott, inga
konstigheter bara blanda, vila, knåda, mera vila, forma och ännu mera vila och efter det schvich in i ugnen och ut kommer ett ljuvligt bröd, med mycket smak.

Här kommer mitt 50/50 bröd:
0,6l Vatten (som vanligt ett riktmärke beror på mjöl och på vilken konsistens du föredrar på din deg)
300g Vetemjöl
200g Fint Rågmjöl
100g Grovt Rågmjöl
15g Oraffinerat Havssalt
150g Surdeg


Blanda ihop alla ingredienser och låt stå ca en timma innan du arbetar ihop till en smidig deg ca 6-8 min förhand något kortare om du använder en assistent eller kitchenaid. 
Därefter lägg degen i en tätslutande bunke och låt vila ca 2 timmar jäsningen ska komma igång innan det är dags att forma degen till valfri form.
Jag valde limp form och la degen i en jäskorg då jag format den och lät den sedan så ute i ca 4 timmar innan jag ställde den i kyl till nästa dag.


Dag 2
ca 18timmar senare var det dags att starta ugnen på 250grader ca 45 min innan du ska baka så stenen blir ordentligt varm. Tag sedan ut brödet vänd ut ur korgen mjöla snitta och skjuts in i ugnen ånga, efter ca 10 min sänk ugnen till 200 grader och baka ytterligare ca 40 min.

Låt sedan brödet svalna ordentligt minst 1 timma så att smakerna blir fult utvecklade och ingen fukt smiter från inkråmet.Ät och njut med en skiva ost och en god marmelad...mmmm
 

Inga kommentarer: