måndag 20 maj 2013

Brödbak!

Kan kanske verka konstigt har denna vecka nästan enbart arbetat med olika degar på jobbet, vägt upp, kört degar slagit upp olika sorters bröd och bakat av en massa bröd tisdag till söndag, ändå var det någon slags kittlande känsla i fingrarna som gjorde att jag igår kväll slängde ihop en deg som jag bakat av  nu på morgonen.. Kalla mig galen om du vill men jag älskar det!!

Blev åter igen ett rågbröd 50/50 med lite ändring hade 100g vetesurdeg och 60g rågsurdeg se om jag kan märka någon skillnad från föra gången. Gjorde denna gång 2 lite mindre limpor istället för 1 stor.

Rågbröd:50/50
0.6-0.7 l ca :Vatten (tycker det är så svårt att skriva exakt då
                                det beror på så många komponenter)
350g Vetemjöl
250g Fint Rågmjöl
100g Grovt Rågmjöl
20g Salt
100g Vetesur
60g Rågsur


Blandade ihop alla ingredienser och lät stå i ca 1 timma innan jag arbetade ihop det till en smidig deg. Degen fick sedan vila ca 1 halv timma (egentligen skulle den behövt stå längre men var trött och ville få det klart innan sov dags) innan jag tog och formade degen till 2 limpor och lade i var sin korg. De fick sedan stå ute och jäsa i ca 7 timmar därefter i kyl 4 timmar då var de perfekt jästa och ugnen var uppe i temperatur 250 grader och första bröden skjutsades in i ugnen ånga och efter 10 minuter sänkte jag ugnen till 200 grader och bakade ca 25 min ytterligare. Gjorde sedan likadant med nr 2.
2 kommentarer:

Andy sa...

Ser fantastiskt ut!!! En fråga, hur mkt vatten hade du? Mvh

Nathalie sa...

oj hade vist glömt skriva det... men det beror på att jag sällan mäter vatten mängden utan tar direkt från kranen och häller i tills jag får den konsistens jag önskar men till nästa gång ska jag mäta upp och kolla exakt för jag har ofta ganska lika konsistens på mina degar. Med mer rågmjöl i degen har jag den lite fastare och då jag har mer vete lösare..men det är egentligen en smak sak:) Du får experimentera men var inte rädd för att ha i vatten bröden blir saftigare med mer vatten, men självklart ska den vara arbetsvänlig blir jobbigt om den är för lös iaf om man jobbar för hand som jag alltid gör hemma tar tid att få ihop den och det kan bli väldigt kladdigt:)