måndag 15 april 2013

Himmelskt gott

Här kommer fortsättningen på den deg jag satte igår. Det sista jag gjorde innan jag kröp till sängs igår var att ställa in de två bunkarna var jag i varje hade ett färdig format degämne som ja lagt i korg. Då hade de ståt ute i ca 6 timmar denna tid varierar men hade en lite trött surdeg så tog en stund inan jäsningen kom igång och det måste den ha gjort innan du ställer in den i kyl.

Här följer receptet: Ljust fröbröd
0.8l vatten (går ofta på känsla beror på vilken konsistens du önskar)
1000g Vetemjöl (jag använde svenno från berte qvarn)
150g Ljust rågmjöl
50g Rostade solrosfrön
50g Rostade pumpafrön
50g Rostade Sesamfrön
50g Linfrön (rostde jag inte de har en tendens att poppa i väg som popcorn)
250g Surdeg
25g Oraffinerat havssalt

Blandade ihop allt utom fröerna, de rostade jag och fick nu stå och svalna medan jag gjorde autolys på degen ca 1 timma. Därefter arbetade jag ihop det till en smidig deg ca 10 minuter för hand. Sedan lade jag degen i en bunke med tätslutande lock. Tog och vek degen 3 gånger innan jag formade den gick ungefär 1 timma emellan vikningarna. Formade sedan degen till 2 och lade i varsin korg, och de fick sedan stå ute i rumstemp tills jäsningen kommit igång, därefter in i kyl.

Dag 2:
När jag kom hem från jobbet tittade jag till mina små degar och de hade utvecklas som jag hoppats på "lycka" startade ugnen på 250 grader fick var igång ca 1 timme innan jag skjutsade in den första degen, mjölade, snittade och swisch in i ugnen och ånga, efter ca 10 min sänkte jag ugnen till 200 grader och bakade ytterligare 40 min. Därefter gjorde jag samma procedur med nästa deg.

Blev ett helt fantastiskt gott bröd så mycket smaker. Nu ikväll blev det tee och nybakat bröd med mandelsmör persiko/hallon marmelad och en mild skiva ost på det, gudars vad gott det blev!!!


Inga kommentarer: