söndag 28 april 2013

Croissanter

Var på kurs i viennoiserien för någon månad sen och har sedan dess tänkt att jag måste prova att baka croissanter här hemma, men får erkänna att jag varit lite feg och inte riktigt vågat, men så bestämde jag mig i veckan att nu måste jag prova, det fick helt enkelt bära eller brista:)
De blev inte helt perfekta men jag är ändå relativt nöjd några gånger till och jag ska nog få till det :)

Jag använde mig utav Sebastien Boudets recept, men istället för att använda mild surdeg tog jag 10g jäst, kände att surdeg får det bli när jag känner mig helt säker:)

Recept: Croissanter

600g Vetemjöl
60g Socker
12g Salt
1 Ägg
10g Jäst eller (100g mild Surdeg för den som vågar)
350g Mjölk
50g Smör

250g (smör till Kavling)

Dag1.

Blanda ihop alla ingredienser utom smöret och smöret till kavling, låt degen stå ca 40-45 min där efter arbeta in de 50g smöret och arbeta degen smidigt ca 5 min för hand. Därefter plasta in degen och lägg in i kyl till nästa dag.(minst 8 timmar)

Dag2.

Banka ut smöret till kavlingen så det blir elastiskt och blir fyrkantigt och ca 1/2 cm tjockt. Lägg åter in i kyl medan du fixar i ordning degen fyrkantig och ca 1 cm tjock och lite större än smöret. Vik sedan in smöret kavla och gör ett 3-slag lägg in degen i kyl minst 1 timma gärna 2 innan du gör 3-slag nr 2 åter in i kyl minst 1 timma (gärna 2) nu dags för 3:e och sista treslaget därefter åter vila innan det är dags att kavla ut degen och göra trekanter och rulla ihop till en fin croissant.

När de ligger på plåt pensla med ägg och låt jäsa ca 1-2 timmar beror lite på temperaturen i rummet. När de är färdig jästa pensla åter med ägg och skjutsa in dem i ugnen på 200 grader i ca 12-15 min (beror på storleken på dina croissanter) jag gjorde ganska små.

Låt svalna lite sedan avnjut dem med en god koppkaffe lite god marmelad och ost mums!!!

7 kommentarer:

Teresia sa...

Snyggt jobbat! Mitt bakande ligger på is på grund av försök att komma på varför magen bråkar. Inget laktos, inget gluten......trist!!! Härligt att se att resten av mina kära bagare jobbar på som vanligt :) /Teresia

Teresia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Nathalie sa...

Vad tråkigt att höra hoppas du kommer rätta med det!! Jo då pysslar och grejar men inte riktigt så mycket som jag vill tiden är inte på min sida just nu, men i veckan ska jag baka någon form av tårta och då ska jag använda botten receptet från din Hallonmoussetårta tänkte jag:) Ha en bra start på veckan // Nathalie

Magdalena sa...

Åh, så det blev croissanter till slut! Blev de goda? =)

Nathalie sa...

Japp tillsist samlade jag tillräckligt med mod;) Jag tycker de blev goda och Kristian godkände dem oxå så då är jag nöjd:)

Charlotta sa...

Hej Nathalie!
Det tog några veckor för mig med att samla mod till croissanterna men jag bakade äntligen i söndags.
Jag gjorde dem dock enligt Gustavs recept som vi fick på kursen och knöt dem istället för att rulla. De blev helt ok, men det finns utrymme till förbättring. Jag kommer att sätta upp en tung kavel på önskelistan också:)
/Charlotta

Nathalie sa...

Ja öva öva är det enda har bra bit kvar innan jag kan säga att jag är nöjd..men det är det so är det roliga:) att känna att man har lite utmaning:) Ja en bättre kavel skulle inte vara fel..Ha det fint och jätte kul att du tittar in här och att du lämnar en kommentar :)