måndag 11 mars 2013

Provbak

Helgen som varit har bjudit på en rad fina stunder och har haft det riktigt skönt, och utanför fönstret har solen strålat det börjar äntligen gå mot vår..Några grader varmare och det skulle vara helt perfekt. även min surdeg verkade hålla med och började bubbla fint så självklart var jag tvungen att ta tillfället i akt.

Fick bli lite brödbak på nya mjölet svenno (vårvete från berte qvarn) men jag är inte så jättemycket för helt vita bröd så blandade i lite vetekli och lite rostad nakenhavre. Blev ett milt och fint bröd, som passar de flesta smaker.

ca 0.5l Vatten
500g Vetemjöl
60g Rostad Naken havre (nästa gång ökar jag mängden till 100g)
40g Vetekli
20g Salt
160g Surdeg

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå ca 1 timme (autolys) så glutenet får utvecklas ordentligt. Därefter arbeta ihop degen antingen ca 10-12 min för hand eller 5-6 min med maskin till en smidig deg. Lägg i en bunke med tätslutande lock och låt stå i rumstemp(inte över 20) ca 4-5 timmar tag sedan ut degen och forma till valfri form jag valde rund och lade den i korg och därefter i en bunke med tätslutande lock och in i kyl. där fick den sedan stå i ca 16 timmar.

Dag2

Efter ca 16 timmar i kyl var det dags för avbakning hade startat ugnen på 250 grader ca 1 timma i förväg för att ugn och bakstenarna skulle vara ordentligt varma. Tog ut degen från ylen mjölade undersidan och slog ut den på bakspaden mjölade och snittade. Där efter snabbt in i ugnen ånga och efter 10 min sänkte jag ugnen till 200 grader och bakade ytterligare 35-40 min.

Var riktig fart i den här degen och blev riktig fin höjning, smaken blev mild med en rundad ton av havre, riktigt gott frukost bröd.

  

6 kommentarer:

Teresia sa...

Ser ljuvligt ut!! Bakade i veckan, vilket var helt platt fall. Surdegen totalvägrade att svälla upp i ugnen. Ut kom ett platt och kompakt bröd. Peppad av att se ditt fina bröd :)

Nathalie sa...

Ja det är bara att köra igen, min surdeg har inte varit på humör sista veckan men efter flera om matningar så kom han igen stark och pigg!!!

Magdalena sa...

Jättefina =)

Karoline | Gröna Skafferiet sa...

Som ett konstverk ju!:)

Nathalie sa...

Va ni är snälla, blir så glad:)!!

signe sa...

SV: Tack för kommentaren och guuuuuuud vilken härlig blogg, jag som älskar att baka har verkligen hittat till himmelriket ;)