fredag 29 mars 2013

Experimenterande

Gjorde ett litet bröd experiment i veckan men ok utgång behöver göra lite justeringar vad gäller jästiden annars blev det riktigt saftigt och fin smak.

Poolisch:
200g Surdeg
150g Fint rågmjöl
150g Vetemjöl
vatten till jag fick önskad konsistens (våffelsmet)

Dag2
20g Salt
50g Vetegroddar
100g Grahamsgryn
100g Vatten
Tillsatte sedan vetemjöl tills jag kände jag fick den konsistens jag önskade

Jag gjorde en poolisch utan jäst, använde istället surdeg. Blandade ihop surdeg vatten och mjöl till en smet likt våffelsmet och lät det stå över natt. Dagen efter hade det ett fint skum och doftade syrligt.Blandade då i de övriga ingredienserna lät stå knappt en timma innan jag arbetade ihop det till en smidig deg. Stoppade därefter degen i en tätslutande bunke och lät stå ca 2 timmar i rumstemp innan jag formade degen till önskad form och lade i jäskorg och stoppade i kyl till nästa dag. Jäsningen gick här lite för fort så degen hade börjat rymma ur korgen då jag tittade till den trodde att det var kört men startade ändå ugnen och efter ca 1 timme tog jag ut degen ur kylen vände ut den ur korgen snittade (gick inte så bra men blev några streck iaf) skjutsade in i ugnen ångade och väntade mig platt fall men döm till min förvåning då jag efter 10 min tittade in i ugnen och såg att ett bröd började ta form, sänkte ugnen till 200 grader och bakade ca 35-40 min till. Ut kom ett härligt bröd med ordentlig skorpa, riktigt saftigt och krämigt inkrom med fin syrlig smak.

Nästa gång kommer jag forma brödet direkt och lägga i jäskorg och in i kyl och se om det stoppar jäsningen lite bättre, kul att få prova sig fram och att det inte alltid blir som man tänkt sig:)

Inga kommentarer: