lördag 23 mars 2013

Brödkärlek!

Har hänt en del den senaste tiden som gjort att jag inte riktigt hunnit baka så mycket här hemma, men i Torsdags tittade en liten gnutta sol fram och jag fick lite extra energi och så även min fina suris så rörde ihop en liten deg som resulterade i ett gigantiskt bröd, brukar ju nästan alltid dela upp min deg i 2 mindre bröd men blev lite sugen på att testa min avlånga jäskorg och den kräver lite mer deg för att resultatet ska bli bra.
Ångrar definitivt inte mitt val, blev ett kanon fint bröd, fin skorpa, härligt inkrom och smaken var ljuvlig, blev ett par riktigt goa kvällsmackor då jag kom hem från en riktigt trevlig kväll med Elise och Jessica.

Provade en ny mjölsort ekologiskt Virveldinkel från Warbo kvarn. Det är ett finmalet fullkornsmjöl. Använde det tillsammans med Svenno från Berte kvarn.

Recept

ca: 0.6l Vatten (beror på mjöl och vilken konsistens du önskar på din deg)
400g Vetemjöl
350g Virveldinkel
200g Surdeg
20g Salt 
50g Honung
ca 2dl Blandade rostade fröer (jag använde solros, pumpa och lin frön)

Jag började med att bara blanda ihop de båda mjölsorterna med vatten och lät det stå i ca 2 timmar (autolys) för att få en riktigt bra gluten utveckling, samtidigt rostade jag fröerna. Efter 2 timmar blandade jag i de övriga ingredienserna förutom fröerna och jobbade degen smidig ca 5-6 min för hand. Därefter blandade jag i fröerna och lade sedan degen för vila i en bunke med tätslutande lock ca 4 timmar därefter formade jag degen till önskad form denna gång avlång och lade i jäskorg degen fick sedan stå ute i rumstemp ca 6 timmar innan den åkte in i kyl. Efter ca 10 timmar startade jag ugnen 250 grader och bakade av när ugnen och stenarna blivit ordentligt varma. Snittade brödet och skjutsade in det ångade och sänkte ugnen efter ca 10 min till 200 grader bakade det sedan ytterligare ca 45-50 min. 

4 kommentarer:

breadnerd sa...

Vilket underbart bröd!!! Det är så man får en liten tår i ögat av lycka. Det där receptet måste jag testa, om jag nu kan få tag på lite fint dinkel :) Gissar att jag får "nöja" mig med Saltås dinkel på ICA. Hemma har jag just nu en durumpave på jäsning i kylen. Den skall gräddas imorgon.

Nathalie sa...

Tack! Ja testa och saltå är ok mjöl tycker jag även om jag gillar när jag hittar lite andra sorter men då får man leta utanför ica, för iaf på min ica är de väldigt dåliga de har knappt saltå...Måste köpa durummjöl var väldigt väldigt längesen...

Charlotta sa...

Hej Nathalie!
Tack för senast, det var en himla trevlig kurs. Jag har fortfarande några wienerbröd och croissanter kvar i frysen till några lyxfrukostar till.
Hoppas få lite tid i påsk och köra lite smörbak på egen hand.
Vad kul med din blogg. Jag blir lite nyfiken på var du köper mjöl. Jag brukar köpa en 30-kg säck från Berte och komplettera när jag hittar något kul specialmjöl men det finns inte så roliga mjöl i vanliga butiker. Har du några bra tips?
Hoppas det löst sig bra med dina framtidsprojekt också.
Hälsningar Charlotta

Nathalie sa...

Charlotta vad kul att du hittade hit!! Ja tack själv var en hel trevlig kurs har oxå lite smått och gott kvar, men är definitivt sugen på att försöka själv här hemma snart:)
Ja brukar kolla in i den ekologiska butiken Farm på Nordenskiöldsgatan vid Linné där har de lite blandat med lite olika mjöler, gryner, helt och krossade korn osv. Även ekostore på Ekelundsgatan har mkt kul grejer.. De är ju lite dyrare än vanliga livsmedelsbutiker men kul att pröva lite olika:)
Börjar nytt jobb 23 April ska bli riktigt spännande:)
Ha det gott och Glad Påsk!!