torsdag 7 februari 2013

Lycka!

Känslan när man skjutsar in en deg som fått mogna ordentligt ca 48 timmar fick detta bröd ligga och gotta till sig och man känner att det kommer bli riktigt bra är LYCKA!

Detta bröd innehöll förutom vetemjöl och grovt rågmjöl vetegroddar och hirsfrö, blev en lyckad smak och textur kombo.

Recept:

ca 0,6 L Vatten ( mängden beror på vilken konsistens du vill ha på din deg och på vilket mjöl du använder)
500g Vetemjöl
150g Grovt stenmalet Rågmjöl
100g Vetegroddar
50g Hirsfrö
200g Surdeg
20g Oraffinerat havssalt


Jag började med att blanda ihop allt utom surdeg och salt, detta fick sedan stå i ca 2 timmar innana jag blandade i salt och surdeg och lät stå ytterligare ca 1 timme innan jag arbetade ihop till en smidig deg. Jag lade degen i en tätslutande bunke och lät den stå ute i rumstemperatur ca 5 timmar innan den åkte in i kylen.

Dag 2.

Tog ut degen från kyl den fick stå ute ca 1 timme innan jag delade degen till i 2 och formade och lade i varsin korg och i var sina tät slutande bunkar. Ställde sedan in dem i kylen efter 1 timma.

Dag 3.


Dags för avbakning satte på ugnen ca 1 timme före på 250 grader för att stenarna skulle bli riktigt varma. Tog efter 1 timma ut första degen välte ut från korgen mjölade ordentligt snittade och skjutsade in i ugnen, ångade och efter 10 min sänkte jag ugnen till 200 grader och lät det vara inne ca 35-40 min till. Gjorde sedan samma ska med deg 2.

Blev riktigt vackra bröd och inkromet blev riktigt finporigt och saftigt med en otroligt smak. Guda gott var det.
1 kommentar:

Teresia sa...

Så vackert du snittat! Jättefina bröd! Jag måste försöka att blanda i lite annat än mjöl i mina bröd. Kanske är dags att testa lingongrova igen.