torsdag 21 februari 2013

Kamutvete

För ett tagsen fick jag tag i ekologiskt kamutfullkornsmjöl till en relativt billigpeng och kunde ju inte annat än köpa det. Alltid kul att prova olika sorters mjöl, dels för att få lite annan smak och även för att se hur olika mjöler fungerar.

Vad är då kamutvete? Jo det är en anrik vetesort från Egypten och är nära släkt med durumvetet. Kamutvete är rikt på protein, fibrer, vitaminer och mineraler.

Från början var tanken att bara baka på Kamutvete men när jag insåg att det var fullkorn jag hade köpt bestämde jag att blanda med vetemjöl, för att vara säker på att resultatet skulle bli lyckat.
Receptet jag utgick i från var från Sebatiens Boudets bok den Franske bagaren. Sebastien Boudet är min absoluta inspirationskälla och har ni inte kollat in hans blogg tycker jag absolut att det är dags.

Här följer min version med Kamutmjöl

0,6 L Ljummet vatten (vattnet är som alltid på ett ungefär)
500 g Vetemjöl
250 g Kamutfullkornsmjöl
180 g Surdeg
20 g Oraffinerat havssalt

Blanda ihop alla ingredienserna och låt sedan stå i rumstemp ca 1 timma, därefter arbeta ihop till en smidig deg ca 10-15 min för hand. Låt degen sedan ligga och spänna av ca 10 min vik sedan ihop degen igen och lägg i en bunke med tätslutande lock. Låt stå i rumstemp ca 2-3 timmar innan du ställer den i kyl till nästa dag.

Dag 2
Inkrom avlångt bröd
Inkrom runt bröd
Tag ut bunken från kyl och slå ut degen på mjölat underlag låt ligga i ca 15 min innan du formar den till  1-2 bröd. Jag gjorde 2 st ett runt och en avlång, lade dem i jäskorgar åter fick de stå ute ca 2 timmar innan de fick åka ini kyl till nästa dag.

Dag 3
Sätt på ugnen 250 grader ca 1 timme innan du skall baka av brödet/bröden. Har du valt att göra 2 st som jag tag ut ett bröd i taget. Mjöla undersidan slå ut på brödspade eller plåt (det som funkar som inskyfling) När jag gör avlånga bröd brukar jag slå ut dem på bakplåtspapper som får följa med in i ugnen under avbakning lättare att få brödet in i ugnen på det sättet. När brödet är utvänt mjöla ordentligt på ovansidan snitta och skjutsa in i ugnen, ånga efter 10 min sänk ugnen till 200 grader och baka ytterligare 35-40 min.


Bröden blev riktigt bra fin krispig skorpa med riktigt fin glans. Inkromet blev mjuk, saftigt och fina lagom stora luft bubblor.

Alltid svårt att beskriva ett bröd smak mässigt, men kan definitivt rekommendera er att prova Kamut för det blev riktigt bra. Gav riktigt fin karaktär till brödet.    

3 kommentarer:

Teresia sa...

Du är så flitig! Kamutvete har jag aldrig provat att baka med, har enbart använt helt kamutvete istället för ris. Jag får utöka mina mjöljaktmarker och titta någonannanstans än min lokala ICA-butik.

Nathalie sa...

Tycker jag definitivt du ska göra. Själv är jag egentligen mest på jakt efter ett riktigt bra Vetemjöl och Rågmjöl men har i göteborg har jag ännu enbart hittat Limabacka kvarn och Saltå kvarn..När jag var uppe i Stockholm i höstas släpade jag hem ett par kilo utav Orgas Mjöl men blir inte så ofta jag har turer till stockholm så vill hitta ett mjöl här omkring som jag tycker lika bra om...Vad använder du för mjöl??

Ha en fin helg

Teresia sa...

Jag använder Orga som jag får hemkört direkt från deras kvarn. Prismässigt blir det billigare per kilo än att köpa t.ex. Saltå i mataffären. Vid min första leverans så kostade 25 kg vetemjöl 261 kr (inklusive frakt och moms).