torsdag 28 februari 2013

Chia & Linfrön

I helgen som var tog jag och åkte hem till Tidaholm och familjen, för en helg att ladda batterierna på, hämta lite ny energi. Blev mys med familjen, fika med fina Sara och ett spontan biobesök tillsammans med Anna mkt trevligt, kvälls fika hos bror och Louise, fick äntligen träffa deras lilla Katt, så mysig var han:)

En helg utan bak det går ju inte riktigt för sig, speciellt inte om man ska ladda batterierna finns inget mer ro givande än brödbak..:) Hade med mig en lite skvätt av min surdeg hem som jag satte fart på och rörde ihop en deg av. Blev ett bröd med lite nyttiga chiafrön och linfrön. Riktigt gott och saftigt blev det.


Chia & Linfrö bröd

0,5 L Vatten (vatten mängden varierar beroende på mjöl och på vilken konsistens man vill ha på degen)
450 Vetemjöl
200 Grovt rågmjöl
50g Linfrön
50g Chiafrön
15g Oraffinerat Havssalt
180g Surdeg

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå ca 1 timma, därefter arbeta ihop till en smidig deg antingen med maskin ca 8 min eller för hand ca 15min. Lägg i en bunke med tätt slutande lock och låt stå i rumstemp 2-3 tills jäsningen är igång. Tag och forma degen till valfri brödform jag valde ett avlångt bröd och lade i en bakform med linneduk i (man tager vad man haver:) ) Låt stå någon timme innan du ställer in i kyl ordentligt inplastat så degen inte torkar.

Dag2

Sätt på ugnen på 250 grader då jag var hemma hos mina föräldrar hade jag ingen bak sten utan lade in en plåt samtidigt som fick fungera som sten. När ugnen är uppe i temp tag ut degen ur kylen vänd ut ur formen på bakplåtspapper mjöla, snitta och skjuts in i ugnen ånga, efter 10 min sänk ugnen till 200 grader och baka i ytterligare ca 45 min.

Blev helt klart godkänt riktigt gott, saftigt fint krämigt inkrom och alla åt med god aptit  ja till och med min bror sa att det var gott då är det bra:)
Han är inte så mycket för fröer och liknande i bröd men vem kan säga NEJ till nybakt surdegsbröd!!
1 kommentar:

TinTin sa...

Hej! Jag bir i London och skriver ett nyhetsbrev för den svenska buitken totallyswedish.com. Jag skulle gärna vilja använda ditt surdegsvåffelrecept, eftersom det blev gott. Är det ok, om jag länkar och hänvisar var jag fått det ifrån?
Du får gärna maila mig på sofiacohen@me.com

Om du vill ha nyhetsbrevet kan du bara maila på info@totallyswedish.com

Vänliga hälsningar,
Sofia Cohen