torsdag 14 februari 2013

Bröd med krydda!

Ett långjäst saftigt grövre bröd kryddat med lite anis, riktigt fint blev det med en alldeles lagom ton av anis som inte tog över hand. Åter igen lyckades jag hålla mig och jäsa degen i någonstans runt 48 timmar och det blev riktigt bra.

Skållning:

200g Råg kross
1.5dl Kokande vatten

Blanda och låt stå ett par timmar och svälla.

500g Vetemjöl
200g Grovt stenmalet Rågmjöl
50g Fint Rågmjöl
200g Surdeg
20g Honung
20g Oraffinerat Havssalt
5g Ny stött Anis

Börja med att göra en skållning på krossad råg och kokande vatten som sedan får stå några timmar eller till nästa dag om man gör det på kvällen. Jag blandade samtidigt ihop de övriga ingredienserna utom surdeg och salt då jag ville få en lite längre autolys ca 2 1/2 timme. sedan blandade jag i skållningen, surdegen och saltet och lät det stå ytterligare 45 min innan jag snabbt för hand arbetade ihop det till en smidig deg. La den i en bunke med tätslutande lock och lät den stå i rumstemp ca 3 timmar tog ut den och veck den lade tillbaka degen i lådan och in i kyl över natten.

Dag2.
Tog ut degen ur kylen och hällde ut den på mjölat underlag delade den i två lika delar formade lät och lät den stå och spänna av ca 10 min formade dem åter och la dem i korg och stoppade dem i varsin tätslutande bunkar och åter in i kyl över natten.

Dag3.
Avbaknings dags sätt på ugnen på 250 grader och låt den vara igång ca 1 timme så att stenarna hinner bli ordentligt uppvärmda. Tag sedan ut en deg i taget vält ut på mjölad brödspade mjöla ordentligt på ytan snitta och in i ugnen ånga efter ca 10 min sänk ugnen till 200 grader och baka ytterligare ca 40 min ska låta ihålligt då man knackar på undersidan. Upprepa sedan samma sak med det andra brödet.


Vänta sedan tills brödet svalnat innan du skär upp och provsmakar med en skiva mild ost, gott gott!!


2 kommentarer:

Teresia sa...

Ännu ett vackert och inbjudande bröd. Du är så duktig på att använda blandningar, fröer och gryn i ditt bakande. Ska ta lärdom och utvidga mitt skafferi. Surdegen bakades i morse :D

Nathalie sa...

Tack! Tycker det är roligt att blanda i lite av varje, går oftast på känsla och vad jag känner mig sugen på, det är så bra när man hittat ett bra grund recept som funkar att experimentera med...Härligt då hoppas jag på ett inlägg snart:)
Ha en fin helg!!