måndag 11 februari 2013

Bagels

I helgen pratade jag och K om att vi skulle göra bagels igen, vi har gjort det en gång tidigare men det var riktigt länge sedan. Det blev inte riktigt tid eller ork att baka något i helgen, men vi fick ändå bagels,  för i lördags bjöds jag på en för tidig alla hjärtansdag middag av K. Han hade bokat bord på Lagerhuset (kan verkligen rekommenderas ett super mysigt ställe precis i min still avslappnat, kanon god mat, god service) Blev 2 rätters till förrätt en toast med friterad ost, smör stekt svamp och en god pumpa kräm och persilja strösslat över ljuvligt gott. Till huvudrätt blev det för oss båda rostad bagel med långkokt oxbringa coleslaw och riktigt goda pommes frites inga otäcka macdonalds sladder här inte. Grymt gott alltihop.

Det var en liten parentes nu tillbaka till bagels bakandet, har ledig dag idag och hade egentligen tänkt att bara ta det lugnt och ladda inför morgondagens semledag har en känsla att det kan bli en lång jobb dag i morgon men men lite bakande kan aldrig skada så satte en deg i ren terapi och var lite sugen på att prova bagel igen är ju lite speciellt då de innan ugn ska kokas.

Recept: 6-8 bagels

2.5 dl Vatten
5 dl Vetemjöl
1 dl vetekli
1/2 dl rostade solrosfrön
1.5 tsk salt
20g Flyttande Honung
10g Jäst


Jag började med att bara blanda ihop ingredienserna och lät det sedan stå ca 25-30 min innan jag arbetade ihop till en smidig deg (ganska fast deg) och lät sedan jäsa i ytterligare 45 min.

slog sedan ut degen på  lätt mjölat underlag och delade degen i 8 lika stora degbitar som jag sedan rundrev till små runda bollar, därefter gjorde jag ett hål mitt i med fingret och snurrade den mellan två fingrar så det blev ett ganska stort hål gör man för litet kommer det jäsa ihop. La dem på en mjölad bakduk och lät jäsa ca 30min till här får man ha koll för blir de över jästa är det svårt att flytta dem till kastrullen med kokande vatten.

Medans du väntar på att de ska jäsa klart kan du förbereda en stor vid kastrull med vatten som du kokar upp och då de har jäst färdigt tag försiktigt och lägg i 2-3 st åt gången (så inte vattnet slutar koka) koka dem ca 2 min på varje sida tag upp och lägg på en ren bakduk och sedan på plåt med bakplåtspapper.
Pensla dem med uppvispad äggvita och lite vatten och strö över önskade fröer eller kryddor och salt eller låt dem vara helt naturella.


Baka av i ugnen på 225 grader i ca 20 min tills de fått fin färg. Jag bakade dem på mina stenplattor och ångade blev fin fint:)5 kommentarer:

Teresia sa...

De ser jättefina ut. Jag har testat bagels en gång tidigare, det var pilligt med blev gott. De godaste bagels som finns är ju cinnamon&raisin. När jag nästa gång tar mig för så får det bli sådana. Just nu ligger det 3 förpackningar med direktimporterade bagels i frysen sedan maken var i North Carolina :D

Nathalie sa...

Nästa gång får ja prova det kanel och russin bagels har faktiskt inte smakat det någongång, men jag gillar kanel och russin så låter som en bra kombo:)

Teresia sa...

Kanel och russin är den i särklass godaste smaken på bagels. Nyrostade med philadelphiaost på!

Nathalie sa...

ska definitivt prövas, får bli en ny omgång snart igen:) De ja gjorde blev mycket uppskattade så Sambon har nog inget emot om jag gör det igen:)

Nathalie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.