tisdag 22 januari 2013

Solros & sesam

Nästan att man kan tror jag glömt bröd bakandet men nej då, har bara inte haft tiden på min sida så det har kommit lite på avvägar, men för några dagar sedan bakade jag ett bröd med rostade solros och sesam frön riktigt gott, blir så mycket mer smak när man rostar fröerna innan man har i dem i degen så ta det för vana, det samma gäller vid nötter och mandlar. Ha det som regel alltid rosta det är precis lika viktigt som att man alltid ska blötlägga torkade frukter innan man har dem i degen, men nu tillbaka till mitt solros,sesam bröd.
Svårt att tro att detta verkligen skulle kunna bli
annat än platt fall...

Starta med att rosta fröerna då de ska hinna svalan innan du har dem i degen.

50g Sesam frön
100g Solrosfrö

550g Vetemjöl
50g Vetekli
20g Havssalt
200g Surdeg

Men jo men vist riktigt mycket kraft hade den i sig:)
Blanda ihop ovan nämnda ingredienser utom fröerna och låt stå ca 1 timma (Aoutolys) Ha sedan i fröerna och arbeta ihop degen till en smidig och följsam deg. Lägg i en bunke med tätslutande lock och låt ligga i 2-3 timmar tills jäsningen kommit igång vik ihop degen någon gång däremellan. Forma sedan till ett stort eller två mindre bröd. Jag gjorde två mindre, lät dem sedan stå i rumst. i ca 5 timmar innan de åkte in i kyl över natten.

Dag 2.

När det var dags att baka mina degar tog jag ut dem en i taget ur kyl bakade dem på 250 grader och ånga(Ugnen  sättter jag på ca en timma innan bakning får att stenplattorna ska bli ordentligt varma.) efter ca 10 min sänkte jag ugnen till 200 grader och bakade dem i ytterligare 35- 40 min.

Resultatet blev två fina bröd med saftigt inkrom och riktigt god smak av de rostade fröerna.
Har fått lite förfrågningar om inkromen, glömmer alltid det,
då jag ofta fotar ganka snart efter jag tagit ut brödet ur ugnen
och vill aldrig skära i bröden förrän de svalnat ordentligt.
men denna gång komm jag ihåg:)